latinica  ћирилица
08/09/2024 |  16:13 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Susjedi iz EU sve češće u Srpskoj u kupovini, "cvjeta" prekogranična trgovina (VIDEO)

Pogranične opštine u prijedorskoj regiji zanimljive su za turiste, ali i kupce iz Hrvatske. U Kozarskoj Dubici za prvih sedam mjeseci ove godine, tražen je povrat PDV-a za izvezenu robu vrijednu 1,2 miliona maraka. Kupuje se sve što je jeftinije nego u Hrvatskoj, ali u Kozarsku Dubicu iz Hrvatske dolaze i zubaru, frizeru, kozmetičaru, pa i na ručak.
GP Kozarska Dubica - Foto: RTRS
GP Kozarska DubicaFoto: RTRS

Hrvatski državljani iz gradova u blizini granice, u Srpsku dolaze da kupe razne vrste robe.

Zakon u Evropskoj Uniji ograničava koje namirnice i u kojoj količini smiju da prenesu preko granice.

Ipak, kažu da se i dalje isplati kupovati u Srpskoj.

Carina se ne plaća na izvezenu robu vrijednosti do 300 evra, osim akcizne robe.

Hrvatski državljani imaju pravo na povrat PDV-a na iznose veće od 101 marke.

Osim robe široke potrošnje, građani Hrvatske u Kozarsku Dubicu dolaze i zbog uslužnih djelatnosti.

- Od 30 do 50 odsto je kod svih nas, ne samo u ugostiteljstvu, već i ostalim uslužnim djelatnostima, promet od gostiju iz Hrvatske. Oni su jako zadovoljni cijenom, zato i dolaze - kaže Zoran Simkić, vlasnik restorana "Fijaker stari" iz Kozarske Dubice.

Posljednjih godina promet je, zbog pandemije, infalcije i oštrijih uslova za uvoz u Hrvatsku, opao, kažu u dubičkoj opštinskoj upravi.

Ipak, podaci Uprave za indirektno oporezivanje pokazuju da je i dalje značajan.

- Ukupan broj zahtjeva od 1. januara do 31. jula ove godine je 3.479, od kojih je osam odbijenih, jer nisu ispunjavali uslove za povrat PDV-a. Vrijednost robe koja je napustila carinsko područje BiH je 1.188.382 KM, a ukupna vrijednost povrata je 172.167 KM - rekla je Darija Plotan, viši saradnik Carine na Graničnom prelazu u Kozarskoj Dubici.

Ove brojke odnose se samo na zahtjeve za povrat PDV-a. To nije moguće za iznose manje od 100 maraka, za koje nema podataka.

Granični prelaz u Dubici nije stalni, već mu se status malograničnog produžava svaka tri mjeseca.

- Јa činim sve napore da, uz pomoć mještovite komisije, koja je sačinjena sa hrvatske i sa bosanske strane i kategorisana za integrisano upravljanje granicama, da Kozarska Dubica dobije kategoriju stalnog otvorenog graničnog prelaza. Međutim, zbog političkih poteškoća i same političke situacije u BiH, teško to ide - naglašava Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica.

Vrhunac kupovine stranih državljana u BiH bio je 2019. godine kada je povrat PDV-a tražen za robu vrijednosti 135 miliona maraka.

Zbog pandemije, taj iznos u 2020. i 2021. godini pao je za više od 50 odsto.

Posljednje dvije godine raste, a prošle godine bio je 81 milion maraka.