latinica  ћирилица
08/09/2024 |  16:25 ⇒ 09/09/2024 | 09:05 | Autor: RTRS

"Hercegovačko sijelo" - predstavljeni tradicija i običaji (VIDEO)

Na trgu Slobode u Trebinju, "Hercegovačko sijelo" okupilo je kulturno-umjetnička društva, pjevačke grupe, guslare iz Hercegovine i regiona. Svi oni predstavili su tradiciju i običaje krajeva iz kojih dolaze.
Hercegovačko sijelo - Foto: RTRS
Hercegovačko sijeloFoto: RTRS

Hercegovačko kolo, ganga i gusle neizostavni su dio tradicije i običaja ovog kraja.

- Smatram da tardiciju treba sačuvati od zaborava. Јa sam večeras mlada i odigraćemo "Hercegovinu" sa najlješpšim pjesmama koje imamo - navela je Slađana Kovač iz trebinjskog KUD-a "Alat".

Uz hercegovačke, predstavljene su igre, pjesme i zdravice i iz Srbije i Crne Gore. Tradicija i običaji ne smiju se zaboraviti, već trebaju da se prenose s koljena na koljeno.

- Moji momci vole Hercegovinu, sa Nevesinjem smo se pobratili, a što se Trebinja tiče, imamo odličnu saradnju sa oba KUD-a - rekao je Vladimir Šušić, član pjevačke grupe "Zvuci s kamena" iz Gajdobre.

Trebinje - grad turizma i kulture, domaćin je brojnih muzičkih festivala različitih žanrova od klasične, do džez muzike.

U toj muzičkoj raznolikosti posebnu čar ima Hercegovačko sjelo, jer su tu predstavljeni melosi ovog kraja.

- Ne smijemo zaboraviti ono što su nam radili očevi i djedovi, a održavali su kulturu, tradiciju i poznatu gangu - naglasio je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Denis Šulić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske istakao je da se uvjerio da Hercegovinu posjećuje mnogo turista iz različitih zemalja, koji, kako kaže, mogu uživati u tradicionalnim igrama i pjesmama tog kraja i tako obogatiti turističku ponudu Srpske.

Hercegovačko sijelo promoviše očuvanje narodnog stvaralaštva, tradicije, običaja i kulture srpskog naroda i povezivanje i saradnju srpskih KUD-ova iz regiona.