latinica  ћирилица
08/09/2024 |  16:52 ⇒ 16:53 | Autor: SRNA

Školski pribor za djecu iz Mostara od predstavništava Srpske

Prvačići koji će pohađati pravoslavnu vjeronauku u Mostaru danas su dobili ruksake i školski pribor, te su imali šansu da se upoznaju i druže u Vladičanskom dvoru.
Mostar, prvačići - Foto: SRNA
Mostar, prvačićiFoto: SRNA

Ruksake i školski pribor za prvačiće obezbijedilo je Predstavništvo Republike Srpske u Beču, a projekat je sproveden u saradnji sa Kancelarijom Srpske u Mostaru i Humanitarnim društvom "Dobrotvor".

Pribor i ruksake dobilo je 28 mostarskih prvačića, a djecu su pozdravili zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević, šef Predstavništva Republike Srpske u Beču Mladen Filipović, šef Kancelarije Srpske u Mostaru Gorica Rašović, starješina Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru Duško Kojić, predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović.

Filipović, koji je porijeklom iz Mostara, poželio je djeci srećan početak školovanja i poručio im da uče, da pokažu koliko su pametni i da čine roditelje srećnim i ponosnim.

On je rekao da je Hercegovina za njega dom koji nikada ne zaboravlja i da mu je puno srce kada vidi pun Dvor djece, kao i pune crkve.

- Nikada nisam zaboravio odakle sam i ko sam i vi nikada nemojte da zaboravite jedni druge. Treba da čuvamo našu tradiciju, jezik i pismo i našu crkvu u kojoj treba da se okupljamo kao i jutros - rekao je Filipović, dodajući da srpski narod treba da bude ponosan na svoju kulturu i istoriju.

On je najavio da će biti prilike da srpska djeca iz Mostara posjete Austriju i da se već radi na tome projektu.

Milivojević je izrazio zadovoljstvo time što ove godine u prvi razred polazi mnogo veći broj srpske djece nego prošlih godina, te dodao da se nada da će se taj trend povećavati iz godine u godinu.

- Srca su nam prepuna kada vidimo kakvu budućnost imamo. Sada dolaze novi prijatelji i nova znanja. Naša djeca jesu najbolja, ali nemojte da vam je to opterećenje. Budite djeca. Samim tim što jeste ovdje vi nosite veću odgovornost nego vaši vršnjaci negdje u Srbiji ili Republici Srpskoj, a mi to prepoznajemo. Ranije sazrijevate i budete odgovorniji i zreliji i zato i bolji u svemu - rekao je Milivojević.

Rašovićeva je poželjela prvačićima sretan polazak u školu, te dobre rezultate.

Ona je zahvalila Predstavništvu Srpske u Beču za ovaj projekat, te navela da je plan za iduću godinu da školsku opremu dobije veći broj djece.

Starješina Saborne crkve u Mostaru i rukovodilac Prosvjetine škole sveštenik Duško Kojić pozvao je đake da dođu u Prosvjetinu školu, druže se i uče srpski jezik, srpsku istoriju i kulturu.

- Јedan od najljepših naših projekata je Prosvjetina škola. Tu se uči pravim vrijednostima i svemu onome što ih učite kod kuće. Tu se upoznaju, druže i zajedno putuju - rekao je Kojić.

Šagovnovićeva je pozdravila đake i istakla da su srpska djeca u Mostaru među najboljima u svojim školama, te poželjela prvačićima da i oni nastave tu tradiciju.

- Budite ponos svojih roditelja i cijelog srpskog naroda u Mostaru - rekla je ona i pozvala srpsku djecu da se se upišu u Prosvjetinu školu srpskog jezika, istorije i kulture koja se održava svakog drugog vikenda.

Ruksake je djeci podijelio nosilac srpske liste "Pobijediće Mostar" Duško Savić i aktivisti Srpskog omladinskog kluba "Božuri", a jutros je u svim mostarskim crkvama služen moleban za početak školske godine.

Nakon podjele opreme, sa roditeljima je razgovarano o potrebi uvođenja srpskog jezika u škole i zakonskim mogućnostima, te je sprovedena anketa o zaintersovanosti roditelja i mogućnostima.