latinica  ћирилица
08/09/2024 |  17:20 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Do kraja godine završetak radova na obnovi manastira Stuplje, uz pomoć predsjednika Srpske (VIDEO)

Glavni radovi na obnovi manastira Stuplje u Gornjim Vijačanima kod Prnjavora, koji su počeli prije tri decenije, trebali bi biti završeni do kraja godine. Manastirski kompleks će biti zaokružen u cjelinu. Tokom današnje posjete predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika iskazana je zahvalnost za pomoć i podršku u obnovi i razvoju ove svetinje.
Dodik u manastiru Stuplje - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Dodik u manastiru StupljeFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Da je ovo zdanje za sva vremena, za vijekove koji dolaze i naš narod koji traje, naglasio je Dodik, koji se upisao i u  Јevanđelje.

Manastir Stuplje, posvećen je Svetom arhangelu Mihailu.

Prvi pisani tragovi o ovoj pravoslavnoj svetinji datiraju iz 15. vijeka, srušen je 1691. godine, a njegovi temelji otkriveni su tri vijeka kasnije. Obnova je počela 1994. godine.

- Manastir je izgrađen, naravno nije još sve do kraja gotovo, još uvijek se obnavlja ali nadamo se da ćemo do kraja ove godine glavne radove privesti kraju. Imali smo danas posebnu čast da nam dođe predsjednik Srpske Milorad Dodik i zahvaljujem se ispred uprave manastira i manastirskog bratstva - rekao je Sinđel Georgije, sabrat Manastira Stuplje.

Da je Manastir Stuplje mjesto okupljanja, istrajnosti pravoslavne vjere i ponosa na sve uspjehe naroda i Srpske pravoslavne crkve, naglasio je predsjednik Srpske Milorad Dodik, ističući da je ovo mjesto, dokaz jednog pregalaštva.

Osim moralne podrške, predsjendik Srpske pružio je pomoć u obnovi i razvoju ove svetinje.

Samo u ovoj godini, Kabinet predsjendika izdvojio je 100.000 maraka.

Po staroj pravoslavnoj tradiciji, predsjednik Srpske, upisao se u Јevanđelje, koja ostaje da svjedoči o posjeti i istoriji ove svetinje.

- Kad pogledate ovo, onda možete da vidite i život i djelo našeg visokopreosveštenog mitropolita Јefrema. Ovo je jedan od pet manastira koji se u posljednje vrijeme izgradio iznova i to govori na koji način se pristupa ovdje. Služiće nam za sve vremena, za vijekove koji dolaze i za naš narod koji traje - naglasio je Dodik.

Ovaj duhovni kompleks teritorijalno pripada opštini Čelinac a parohijski Prnjavoru. Predstavlja centar duhovnosti ovog kraja.

- Uvjeren sam da će i vrijeme koje je pred nama donijeti da zajedno pomažemo i Srpsku pravoslavnu crkvu a i cijeli narod ovog kraja - kazao je Darko Tomaš, gradonačelnik Prnjavora.

Vlado Gligorić, načelnik opštine Čelinac istakao je da je Manastir Stuplje postao cijenjena destinacija na turističkim mapama.

- Ono što je i važnije od turizma jeste pravoslavlje i vjera koja se njeguje ovdje u manastiru Stuplje - ukazao je Gligorić.

Da se pod okriljem ove svetinje njeguje vjera, potvrđuju i brojni vjernici sabrani i danas na Svetoj liturgiji.

Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske registrovao je manastir Stuplje kao spomenik kulture Republike Srpske druge kategorije.

U subotu, 14. septembra, na dan slave kapele biće služeno praznično bogosluženje i Sveta liturgija.