latinica  ћирилица
08/09/2024 |  17:36 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Humanitarni karakter "Krajiške Guče"; Dodik: 50.000 KM za Dom "Rada Vranješević" (FOTO/VIDEO)

Na kotlićijadi i "Krajiškoj Guči", u banjalučkom naselju Česma, okupilo se više od 350 takmičarskih ekipa. I ove godine manifestacija je imala humanitarni karakter. Učesnici su se odrekli nagrade u korist štićenika Doma "Rada Vranješević" u Banjaluci.
Krajiška Guča - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Krajiška GučaFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, koji je prisustvovao manifestaciji, rekao je da će banjalučkom domu za nezbrinutu djecu, donirati 50.000 maraka.

Kulinarsko znanje i iskustvo prvi put na kotlićijadi testirao je Milan Zorić. Tajnu recepta ne odaje, ali ga prenosi na svoje najbliže, kako bi nastavili tradiciju.

- Za dobar kotlić potrebno je dobro društvo, meso, dodaci i raspoloženje, da bi kotlić bio ukusan - kazao je Zorić.

Pod gastronomskim nebom pronašla se i takmičarska ekipa iz Srbije. Nije im kažu, prvi put da učestvuju.

- Kod nas već par godina pravimo kotlić. Sada smo došli da okušamo sreću i ovdje. Samo volja i ljubav prema kuvanju, zlatni su recept za dobar gulaš - rekao je Dragan Milošević, učesnik iz Srbije.

Kotlićijadu je posjetio i veliki broj građana.

Tradicionalna krajiška pjesma je, uz poznatu trubu srpske Guče, spojila ono najljepše s obe strane Drine.

- Ovdje imamo spoj krajiške pjesme i guče. Presrećan sam, puno je učesnika, njih preko 300, sa nekoliko hinjada posjetioca. Imamo veselo druženje na jednom divnom mjestu - istakao je Vlado Đajić, poslanik u Narodnoj skupštini Srpske.

Kotlićijada već drugu godinu spaja ne samo učesnike kojih je ove godine više od 350, već i tradiciju Srpske i Srbije.

U to se uvjerio i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

- Јedna stara traicija našeg naroda je upravo ovakvo zborovanje sa različitim povodima, nekad vjerski, a nekad zabavni, a nekad i ovako kulinarski. Gdje su god ljudi, tu smo i mi - naglasio je Dodik.

Organizatori poručuju da su "Krajiška Guča" i kotlićijada, dokaz da su Srbi narod okupljanja, saborovanja, veselja i ljubavi.