latinica  ћирилица
08/09/2024 |  18:53 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Vatrenu stihiju u NP "Drina" gasi helikopter MUP-a Srbije; Požar buknuo i na području Rudog (VIDEO)

Požar koji je prije nekoliko dana buknuo u Nacionalnom parku "Drina" Srebrenica, zaprijetio je danas kućama u selu Luka. Na gašenju su angažovani helikopteri i vatrogasci, a pomažu im i mještani. Dejstvovali su helikopteri Helikopterskog servisa Republike Srpske i OS BiH.
Požar, Srebrenica - Foto: RTRS
Požar, SrebrenicaFoto: RTRS

Pomoć je stigla i od Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije - angažovan je helikopter "super puma" koji nosi vedro sa četiri tone vode.

Helikopteri, vatrogasci, ali i lokalno stanovništvo nadljudskim naporima pokušavaju da ukrote vatrenu stihiju. Požar se približio i domaćinstvima u selu Luka.

- Maksimaalno smo uključeni i maksimalan broj vatrogasaca je na terenu sa nekoliko auta, sa naprtnjačama. Iscrpljeni smo do maksimuma, dajemo po čitavu noć, dežuramo po 24 sata - rekao je zamjenik komandira Vatrogasne jedinice Srebrenica Mujo Hasanović.

Požar koji je zahvatio NP "Drina", četinarsku šumu i nisko rastinje i danas se izuzetno brzo širi, nepristupačnim terenom. Gusta zavjesa dima i jak vjetar značajno otežavaju i dejstvovanje helikoptera.

- Od Crvenih stijena do Radevine u dužini oko 5 kilometara je požarni talas. Snimljeni su prizori sa jezera Perućac, kanjonski dio gdje su takođe požari. Glavna lokacija sada je Radevina - naveo je direktor Nacionalnog parka "Drina" Radomir Pavlović.

- Zahvalnost dugujemo Helikopterskom servisu Republike Srpske i Civilnoj zaštiti Republike Srpske koja je reagovala odmah prvi dan sa helikopterom. Međutim, obzirom da su predjeli toliko nepristupačni da ni helikopter ne može da ugasi požar, taj požar se preko noći ponovo raširio i evo došao je pojas do nekih 15 kilometara sigurno. Pokušavamo da iskontrolišemo da ne dođe do sela - izjavio je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

U gašenju požara učestvuje i helikopter "super puma" Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, rekao je direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić za Srnu.

- Helikopter "super puma" nosi vedro od četiri tone, trenutno je na lokaciji i gasi požar na području Srebrenice - istakao je Kusturić.

 Nezavidna situacija i u opštini Rudo. Požar koji je izbio u borovoj šumi prije dva dana, takođe je na izuzetno nepristupačnom terenu. Trenutno se sa vatrenom stihijom bori više od 200 ljudi, a dejstovali su i helikopteri.

- U toku jučerašnjeg dana više puta sam kontaktirao Civilnu zaštitu, ministarstvo odbrane, Helikopterski servis Republike Srpske, tako da su oni danas u dva navrata dejstvovali, tako da je makar malo popravljena situacija. Mislim da noć će ova biti malo teža, najavljuju i malo vjetra, ali najavljuju sutra i kišu, ako bude kiše to će biti za nas olakšanje - rekao je načelnik opštine Rudo Dragoljub Bogdanović.

Do sada je u vatrenoj stihiji u Rudom izgorjelo više desetina hektara borove šume i niskog rastinja. U gašenju požara aktivno učestvuju i zaposleni u Šumskom gazdinstvu "Rudo", kao i mještani okolnih sela koji ulažu maksimalne napore da vatra ne zahvati obližnje kuće.