latinica  ћирилица
09/09/2024 |  07:20 ⇒ 09:01 | Autor: TANЈUG

Јedanaest dana blokade zgrada srpskih institucija na sjeveru KiM

Policija tzv. Kosova jedanaesti dan blokira zgrade srpskih institucija na sjeveru Kosova i Metohije.
Most na Ibru (foto: TANЈUG/ Dopisnik KiM) -
Most na Ibru (foto: TANЈUG/ Dopisnik KiM)

Više stotina zaposlenih u srpskim institucijama i dalje ne može na svoja radna mjesta, poslije upada policije 30. avgusta u zgrade privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Sumirajući prethodnu sedmicu, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je na Fejsbuku da će, nakon Prištine, posjetiti Beograd kako bi pripremio naredni sastanak "u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa" dvije strane ne precizirajući datum posjete.

Privremene institucije iz Prištine otvorile su u subotu administrativne prelaze Merdare i Brnjak nakon što je više srpskih udruženja prethodno uklonili blokade u blizini administrativnih punktova Merdare i Brnjak iz pravca centralne Srbije.

Administrativni prelaz Јarinje je takođe otvoren za saobraćaj.

Administrativni prelazi između Kosova i Metohije i centralnog dijela Srbije - Merdare, Јarinje, Brnjak blokirani su u znak reciprociteta za mjere privremenih prištinskih institucija.

Privremene institucije u Prištini su zatim zatvorile za saobraćaj punktove Brnjak i Merdare.

Tzv. kosovska policija upala je 30. avgusta, u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad, a uslijedila su saslušanja čelnika srpskih institucija.