latinica  ћирилица
09/09/2024 |  07:27 ⇒ 07:31 | Autor: TANЈUG

Lajčak najavio posjetu Srbiji radi sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je da će, nakon Prištine, posjetiti Beograd kako bi pripremio naredni sastanak "u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa" dvije strane.
Miroslav Lajčak (foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Miroslav Lajčak (foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Lajčak je na Fejsbuku, sumirajući prethodnu nedjelju, naveo da je, nakon Bledskog strateškog foruma, boravio u Prištini radi pripreme narednog sastanka glavnih pregovarača u Briselu.

Specijalni izaslanik EU nije precizirao datum planirane posjete Beogradu.

On je dodao da je, tokom boravka u Prištini, sa prvim potpredsjednikom vlade privremenih prištinskih institucija Besnikom Bisljimijem razgovarao o nedavnim dešavanjima tokom ljeta, dnevnom redu narednog sastanka glavnih pregovarača i pristupima za rješavanje nekih aktuelnih pitanja, kao i o narednim koracima ka sprovođenju Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

- Sljedeće, uputiću se u Srbiju takođe radi pripeme sastanka u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije - poručio je Lajčak.

Lajčak je podsjetio da je protekle nedjelje učestvovao i na Bledskom strateškom forumu, na kojem su se okupili lideri iz cijele Evrope kako bi razgovarali o hitnim globalnim izazovima.

On je dodao da je budućnost EU na Zapadnom Balkanu bila istaknuta u mnogim različitim formatima, od otvaranja do specijalizovanih panela i diskusije koju je vodila slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon.

- Angažujući se u promišljenim diskusijama sa političarima, kreatorima politika, diplomatama i stručnjacima, istražili smo načine za jačanje bezbjednosti, regionalne saradnje i integracije u EU na Zapadnom Balkanu - naveo je Lajčak.