latinica  ћирилица
09/09/2024 |  08:18 | Autor: TANЈUG

Dačić: Srbija odlučno izabrala jačanje saradnje s Kinom kao dokazanim prijateljem

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je na Globalnom forumu o saradnji u oblasti javne bezbjednosti u Lianjungangu, u Kini, da je Srbija u uslovima svjetske nestabilnosti "odlučno izabrala dalje jačanje saradnje s dokazanim prijateljem" - Kinom.
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/) -
Ivica Dačić (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/)

Ova konferencija je pokazatelj da je Kina spremna da, u novom, multipolarnom svijetu, preuzme ulogu jednog od svjetskih lidera u oblasti bezbjednosti, rekao je Dačić, koji je, takođe, istakao da je Srbiji veoma važna podrška Narodne Republike Kine po pitanju teritorijalnog integriteta Kosova i Metohije.

Kako je naglasio Dačić, Srbiju i Kinu vezuje čelično prijateljstvo iskovano intenzivnom ekonomskom saradnjom, međusobnim povjerenjem i razumijevanjem u pitanjima od najvišeg nacionalnog i strateškog interesa obje zemlje.

Dačić je podsjetio da je Srbija kroz brojne projekte više od decenije aktivni učesnik kineske inicijative "Pojas i put" i da je ove godine u maju Srbija imala posebnu čast da ugosti predsjednika NRK Si Đinpinga koji je "imao priliku da se uvjeri da uživa veliku popularnost među srpskim narodom, kao i da postoji konstantna i snažna podrška inicijativi Pojas i put ".