latinica  ћирилица
09/09/2024 |  09:03 ⇒ 09:05 | Autor: TANЈUG

Izrael napao Siriju, ubijeno najmanje pet osoba

U izraelskim napadima sinoć u više oblasti u centralnoj Siriji ubijeno je najmanje pet osoba, ranjeno je njih 19, a izazvani su požari, javili su sirijski državni mediji.
Gaza (Foto: EPA-EFE/HAITHAM IMAD, ilustracija) -
Gaza (Foto: EPA-EFE/HAITHAM IMAD, ilustracija)

U tim napadima, Izrael je gađao niz vojnih lokacija u centralnom regionu, a sirijske snage PVO presrele su i neke od njih oborili, izvijestila je novinska agencija SANA.

Najmanje 19 ranjenih ljudi, od kojih su tri u kritičnom stanju, prevezeno je u državnu bolnicu Masijaf u zapadnoj provinciji Hama, kao i tijela pet ubijenih osoba, rekao je šef tamošnje bolnice Fajsal Hajdar.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja izvještava o situaciji u Siriji, navela je da je jedan od napada bio usmjeren na naučno-istraživački centar u Masijafu, a druge ciljane lokacije su "iranske milicije i stručnjaci stacionirani da razvijaju oružje u Siriji", prenosi AP.

Izraelska vojska za sada nije komentarisala ove navode. Izrael godinama izvodi napade na mete u Siriji za koje tvrdi da su povezane sa Iranom, a od početka rata sa Hamasom ti napadi su se pojačali.