latinica  ћирилица
09/09/2024 |  09:28 ⇒ 11:56 | Autor: RTRS

Da li je došao kraj dugom toplom ljetu? (VIDEO)

Da li je došao kraj dugom toplom ljetu koje su obilježili temperaturni rekordi? Meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske Milica Đorđević kaže za RTRS da promjena vremena prekida ljetne vrućine i u petak donosi drastičan pad temperature.
Vreline - Foto: ilustracija
VrelineFoto: ilustracija

Đorđevićeva je rekla da je ovo ljeto u Banjaluci najtoplije otkako se vrše mjerenja i da su oboreni svi temperaturni rekordi.

- Ovogodišnji jun, jul i avgust otkako se vrše mjerenja imali su najveći broj tropskih dana. U ova tri mjeseca imali smo 70 tropskih dana sa temperaturom iznad 30 stepeni Celzijusovih - kaže Đorđevićeva.

Ističe da se broj tropskih noći računa kada minimalna temperatura ne spada ispod 20 stepeni Celzijusovih. 

Đorđevićeva dodaje da već u septembru počinjemo sa obaranjem rekorda sa temperaturom, jer već devet dana imamo tople dane.

Ona je navela da današnja promjena vremena prekida dugotrajno ljeto koje smo imali ove godine.

Kada je riječ o poređenju sa prethodnim godinama u kojima su obarani rekordi, Đorđevićeva kaže da su u pitanju 2012. i 2022. godina, ali da su ove godine nadmašene prethodne dvije za čitav jedan stepen.

Podsjetimo, ovogodišnje ljeto sa srednjom temperaturom od 24,8 stepeni Celzijusovih u junu, julu i avgustu bilo je najtoplije ljeto.