latinica  ћирилица
09/09/2024 |  10:10 ⇒ 10:20 | Autor: SRNA

Nuždić: Protjerivanjem Srba iz Vozuće okončan progon iz zeničke regije

Na Ozrenu i Vozući je prije 29 godina izvršeno etničko čišćenje nad srpskim stanovništvom, a zarobljeni pripadnici Vojske Republike Srpske podvrgnuti su ljudskom umu nezamislivim postupcima, na šta su Evropa i svijet ostali nijemi, izjavio je vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić.
Viktor Nuždić - Foto: SRNA
Viktor NuždićFoto: SRNA

- Odsječene srpske glave nisu bile dovoljan argument da se pravosuđe ovim bavi - rekao je Nuždić, komentarišući to što što brojni osumnjičeni za ratne zločine nad Srbima u Vozući nisu procesuirani.

On je podsjetio da je Haški tribunal osudio komandanta Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasima Delića na tri godine, a Sud BiH komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina na osam godina.

- Mahmuljin je i ovu kaznu izbjegao, a vidimo da institucije na nivou BiH i ovdje pokazuju nemoć ili ne žele da preduzmu bilo šta da ga privedu licu pravde - naglasio je Nuždić.

Prema njegovim riječima, kada se ostane nijem na ovakve zločine, nimalo ne čudi ponovna pojava ekstremizma i fundamentalizma, te se iz BiH i danas regrutuju fanatici koji ratuju po raznim inostranim ratištima i čine zločine po mnogim evropskim gradovima, kao što su radili Srbima.

Nuždić je istakao da danas licemjerno mnogi upozoravaju na opasnost od radikalnog islamizma, a kada su srpske glave i životi bili u pitanju ostajali su nijemi.

- Upravo u ovome leži suština sutrašnjeg obilježavanja marša `Stazama egzodusa` kako nikada ne bi zaboravili ove žrtve. Kako bi iznova ukazali da je Ozren oteta srpska zemlja, o čemu svjedoče srednjevjekovni manastiri - istakao je Nuždić.

On je naglasio da institucije Srpske treba da dokumentuju sve o svojim žrtvama kako bi uvid u sve imale buduće generacije, jer pravosudne institucije BiH neće zadovoljiti pravdu.

Tradicionalni marš "Stazama egzodusa", kojim se simobilično podsjeća na 1995. godinu kada je srpsko stanovništvo Vozuće i šireg okruženja protjerano iz svojih domova, biće održan sutra, najavljeno je iz Zavičajnog udruženja Zavidovićana sa sjedištem u Doboju.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivima "Uragan", "Farz" i "Badr el Bosna".

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", te NATO bombardovanja potpomognutog njihovim jedinicama za brza dejstva, kao i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno više od 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće, okončano je etničko čišćenje i protjerivanje Srba sa područja zeničke regije, započeto 1992. godine.