latinica  ћирилица
09/09/2024 |  11:40 ⇒ 17:47 | Autor: RTRS

Obilježen Dan sjećanja na žrtve NATO agresije na Srpsku (VIDEO)

U Istočnoj Ilidži obilježen je Dan sjećanja na žrtve NATO agresije na Republiku Srpsku.
Dan sjećanja na NATO bombordavanje - Foto: RTRS
Dan sjećanja na NATO bombordavanjeFoto: RTRS

Na mjesnom groblju Grlica u Istočnoj Ilidži služen je pomen i položeno cvijeće na spomenik prvim civilnim žrtvama NATO bombardovanja u Istočnom Sarajevu.

Nakon toga je u Vojkovićima, u Hramu Svetog Petra Dabrobosanskog, služen parastos za sve poginule.

Član Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Goran Šehovac poručio je da se ovi dani ne smiju zaboraviti, jer je u njima izvršen zločin nad zločinima.

Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Nebojša Vidaković rekao je da žrtve NATO agresije nikada neće biti zaboravljene.

- Naše je da se sjećamo i da nikada ne zaboravimo žrtve koje su život dale za Republiku Srpsku - rekao je Vidaković.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Đorđe Todorov poručio je da je Srbija uvijek uz bratsku Republiku Srpsku.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić poručio je da će srpski narod uvijek obilježavati ovaj datum i prenijeti to i budućim generacijama.

Ćosić je rekao da su posljedice NATO bombardovanja trajne po zdravlje ljudi u Srpskoj, posebno sarajevskih Srba.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac poručio je da žrtve NATO agresije ne smiju da budu zaboravljene, ističući da Republika Srpska nikada neće prihvatiti da bude dio Alijanse.

U Republici Srpskoj se 9. septembar obilježava kao Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, koje su snage Alijanse izvele od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine na teritoriji Srpske, bez odobrenja Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Snage NATO bacile su tada na Republiku Srpsku ukupno 1.026 bombi, među kojima 13 krstarećih raketa tipa "tomahavk", dok je ukupna težina bačenog eksploziva iznosila oko 10.000 tona.

U NATO operaciji nazvanoj "Namjerna sila", ubijana su 47 vojnika, sedam civila, pet pripadnika radne obaveze, 21 civil je ranjen, a povrijeđeno je i više od 100 pripadnika Vojske Republike Srpske. Za NATO zločine niko nije odgovarao.