latinica  ћирилица
09/09/2024 |  12:37 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Preminula Vesna Đurić, profesor Univerziteta u Banjaluci i nekadašnji radnik RTRS-a (VIDEO)

U Banjaluci je danas, nakon kraće i teške bolesti, preminula Vesna Đurić, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci i nekadašnji radnik RTRS-a.
Vesna Đurić (Foto: unibl.org) -
Vesna Đurić (Foto: unibl.org)

Rođena je u Sarajevu 18. juna 1966. godine.

Đurićeva je osnovne studije novinarstva završila na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu 1991. godine, na istom fakultetu je magistrirala 2005. na temu "Komunikološki aspekti demonopolizacije medija u Republici Srpskoj od 1996. do 2003. godine".

Tri godine kasnije na istom tom fakultetu doktorirala je na temu "Zakonske odredbe o slobodi pristupa informacija i njihov uticaj na istraživačko novinarstvo u Republici Srpskoj".

U dugoj i bogatoj karijeri Đurićeva je objavila više knjiga, među kojima su "Televizija", "Agencijsko novinarstvo", "Izazovi žurnalističkih istraživanja", kao i "De/monopolizacija medija u Republici Srpskoj".

Radila je na Katedri za novinarstvo i komunikologiju, gdje je predavala veći broj predmeta. Takođe, predavala je i na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Osim na Banjalučkom univerzitetu, profesorka Đurić radila je i na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Takođe, radila je u našoj kući od 1992. do 2000. godine, kao novinar i urednik emisije "TV ordinacija" i od 2000. do 2007. godine radila je u Vladi Republike Srpske.

Bila je član Udruženja novinara Republike Srpske i Društva za odnose s javnošću Srbije, kao i Savjeta za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u periodu 2012–2016. Autor je više knjiga i naučnih radova.

Đurićeva će biti sahranjena 11. septembra 2024. godine, u 14 časova, na Centralnom gradskom groblju u Vrbanji.