latinica  ћирилица
09/09/2024 |  13:32 ⇒ 13:33 | Autor: SRNA

Egić: Evropa zatvarala oči pred zločinima mudžahedina na Ozrenu

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je da se Srpska prva u Evropi suočila sa mudžahedinima i njihovom ideologijom koja je iza sebe ostavljala stravična mučenja i ubijanja srpskih civila i vojnika, a Evropa je pred tim zatvarala oči.
Danijel Egić - Foto: RTRS
Danijel EgićFoto: RTRS

- Prema informacijama kojima raspolažemo, na području Ozrena i Vozuće pronađeno je šest masovnih grobnica i identifkovano 233 lica srpske nacionalnosti stradalih 1995. godine - istakao je Egić.

On je naveo da je Evropa zatvarala oči dok se neko igrao sa srpskim glavama po Ozrenu.

- To nije osuđeno od demokratske Evrope i svjetskih ambasada koje nama sada govore kako smo mi genocidni - napomenuo je Egić.

On je podsjetio da je Haški tribunal u septembru 2008. godine na samo tri i po godine zatvora osudio komandanta Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasima Delića, koji je preminuo u toku žalbenog postupka.

- Pred Sudom BiH završen je postupak protiv komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina, pod čijom komandom je bio i zloglasni odred `El mudžahedin`. On je proglašen krivim za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, ranjenika, bolesnih i ratnih zarobljenika i osuđen na samo osam godina zatvora, a poslije izricanja presude pobjegao je u Tursku -  naveo je Egić.

On je podsjetio da je Sud BiH raspisao međunarodnu potjernicu, ali da Turska odbija izručenje državljanina BiH.

- Ovo je još jedan dokaz da u BiH nema pravde za srpske žrtve. Međutim, mi nikad nećemo zaboraviti svoje žrtve, niti ćemo prestati da o ovome govorimo. Naša buduća pokoljenja moraju znati što se dešavalo, šta je istina i zbog čega se se njihovi očevi, djedovi, stričevi borili i ginuli za Republiku Srpsku - naglasio je Egić.

Tradicionalni marš "Stazama egzodusa", kojim se simobilično podsjeća na 1995. godinu kada je srpsko stanovništvo Vozuće i šireg okruženja protjerano iz svojih domova, biće održan sutra.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivima "Uragan", "Farz" i "Badr el Bosna".

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", te NATO bombardovanja potpomognutog njihovim jedinicama za brza dejstva, kao i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno više od 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće, okončano je etničko čišćenje i protjerivanje Srba sa područja zeničke regije, započeto 1992. godine. /