latinica  ћирилица
09/09/2024 |  15:46 ⇒ 16:18 | Autor: TANЈUG

"Mokranjčevi dani" od 14. do 20. septembra u Negotinu

U Negotinu, rodnom gradu velikana srpske muzike, kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, od 14. do 20. septembra biće održan festival "Mokranjčevi dani".
Mokranjčevi dani (Foto: www.mokranjcevi-dani.com) -
Mokranjčevi dani (Foto: www.mokranjcevi-dani.com)

Јedan od najstarijih festivala u Srbiji ove godine će okupiti istaknute domaće izvođače raznih generacija, od talentovanih mladih umetnika, do doajena muzičke scene, saopštili su organizatori.

Ovogodišnji besednik na otvaranju "Mokranjčevih dana" biče čuveni bariton svetskog glasa Željko Lučić, koji će održati i solistički koncert.

U okviru sedam festivalskih dana publika će biti u prilici da čuje i "Flautina Lola klasik" i Ljubišu Јovanovića, Dječiji hor operskog studija Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada s dirigentkinjom Vericom Pejić, Pevačko društvo Prepodobni Rafailo Banatski" iz Zrenjanina, kojim diriguje Senka Milisavljević i da prisustvuje negotinskoj premijeri operete "Iza operskih kulisa" Vere Milanković.

Na programu će biti i komad s pjevanjem "Koštana" Bore Stankovića, u produkciji Narodnog pozorišta iz Niša, kao i koncert domaćih violončelista Dragana Đorđevića Suzukija i Petra Pejčića, koji će svirati uz Gudače Svetog Đorđa i Niški simfonijski orkestar.

Јedan od centranih događaja biće tradicionalno natpevavanje horova, u kojem će ove godine učestvovati ansambli iz Bara, Kikinde, Niša i Negotina.

Pored konceratnih sadržaja, u okviru festivala će biti održan i seminar za dirigente pod nazivom "Dirigentsko hodočašće", naučna tribina u čijem fokusu će biti muzika Stevana Mokranjca, promocije knjiga i izložbe.