latinica  ћирилица
09/09/2024 |  15:54 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

Brodar - mjesto simbolike, stradanja i mjesto novog uzdizanja (VIDEO)

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na Spomen-obilježju kod tunela Brodari, između Višegrada i Rudog, obilježene su 32 godine od pogibije osam boraca Vojske Republike Srpske u ovom tunelu. Strahote brodarskog tunela, po kojima je snimljen i film, preživjelo je sedam srpskih boraca.
Višegrad - sjećanje - Foto: SRNA
Višegrad - sjećanjeFoto: SRNA

Za Žarka Tokovića, jednog od preživjelih, tunel na Brodaru mjesto je i tuge i ponosa.

- Velikog ponosa na borce koji nisu htjeli da se predaju, jedan se čak i ubio jer nije htio živ neprijatelju u ruke, i velike tuge za one koji su poginuli a posebno za medicinskom sestrom i doktoricom - naveo je Toković, preživjeli borac VRS.

Pripadnici tzv. Armije BiH tada su ubili i dvije medicinske radnice iz Rudog, koje su sanitetskim vozilom krenule da pruže pomoć ranjenim borcima.

- Bol ostaje i tuga , sjećanje i dalje , žal samo zato što niko nije za ove 32 godine nije proceuiran nije odgovarao - navela je Tatjana Marinković, potomak.

Koliko godina treba da prođe da odgovorni za ovaj zločin budu uhapšeni, pitaju se članovi porodica. Kažu, dobro su poznati nalogodavci ovog zločina.

- Niko nikada nije ni postavio pitanje zašto su poubijani medicinski radnici koji su bili u obilježenom vozilu, i dalje za mnoge ostaje stvar koja ih ne interesuje - rekao je Dragoljub Bogdanović, načelnik opštine Rudo.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević je dodao da je ovo prilika da apeluju na sve one koji mogu da utiču da se ovaj strašni događaj istraži i da se krivci izvedu pred sud pravde.

Devet dana, sedam preživjelih srpskih borca zarobljenih u tunelu, odolijevali su muslimanskim napadima, a onda su se hrabrom akcijom uspjeli izvući iz tunela "smrti".

- Za našu opštinsku organizaciju Brodar je mjesto simbolike, stradanja i mjesto novog uzdizanja - poručio je Aleksandar Savić, Boračka organizacija Višegrad.

Prema scenariju Vanje Bulića režiser Srđan Dragojević, inspirisan događajima iz Brodarskog tunela, snimio je film "Lepa sela lepo gore".