latinica  ћирилица
09/09/2024 |  17:03 ⇒ 17:04 | Autor: RTRS

Lavrov: Ključ nisu teritorije, već zaštita ljudskih prava

Teritorije nisu ključno pitanje ukrajinskog sukoba, već zaštita ljudskih prava, izjavio je u ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (foto: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL) -
Sergej Lavrov (foto: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL)

- Nije riječ o teritorijama. Nikada nismo željeli nečiju teritoriju. Mi smo samo željeli da ljudi koji su sastavni dio "ruskog svijeta", ruske kulture, ruskog jezika, istorije, vjere, budu humano tretirani, kao što propisuju međunarodno pravo i brojne konvencije o ljudskim pravima i pravima nacionalnih manjina, kao i Povelja UN - rekao je Lavrov.

On je dodao u obraćanju novinarima poslije sastanka sa ministrima spoljnih poslova zemlja regije Persijskog zaliva da "problem nije u teritorijama, nego u ljudskim pravima".

Lavrov je naglasio da se "nijedna inicijativa za rješavanje sukoba u Ukrajini ne bavi pravima stanovništva koje govori ruski".

- Lako ćemo se dogovoriti o mjestu i vremenu održavanja sastanka, ali prvo moramo da razumijemo o čemu ćemo razgovarati. Mi štitimo ljude i svi koji su zainteresovani da doprinesu rješenju moraju to da shvate - rekao je Lavrov na pitanje o potencijalnom organizovanju mirovne konferencije.