latinica  ћирилица
09/09/2024 |  18:03 | Autor: RTRS

Vrhovac: Zaštita Srpske na prvom mjestu

Ratnim vojnim invalidima na prvom mjestu su odbrana i zaštita Republike Srpske, a generacije koje dolaze uvijek treba podsjećati na veliku žrtvu podnesenu za stvaranje Srpske, rekao je predsjednik gradskog Udruženja ratnih vojnih invalida u Prnjavoru Dragan Vrhovac.
Prnjavor - sjećanje - Foto: SRNA
Prnjavor - sjećanjeFoto: SRNA

Vrhovac je naveo da je služenjem parastosa kod Spomen-obilježja u Prnjavoru na godišnjicu NATO bombardovanja Republike Srpske odata počast i za 47 boraca Vojske Republike Srpske poginulih u ovim napadima, kao i za 100 vojnika koji su ostali ratni vojni invalidi.

On je na obilježavanju Dana ratnih vojnih invalida Prnjavora ukazao da je obaveza da se u mirnodopskim uslovima oda počast poginulim borcima, ali i izrazi uvažavanje prema ljudima koji su u temelje Srpske ugradili dio svog tijela.

- Naša obaveza je da nikada ne zaboravimo i da se svake godine okupimo kod Spomenika junacima grada, odamo počast ljudima koji su nešto najvrednije, a to je život, dali za stvaranje i odbranu Republike Srpske. Moramo se uvijek sjećati i žrtve koju su podnijeli ratni vojni invalidi - rekao je Vrhovac koji je i predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida.

Parastosu, koji je služilo pravoslavno sveštenstvo, i polaganju vijenaca kod Spomenika junacima grada prisustvovao je i gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš.

Tomaš je podsjetio da je Prnjavor iz Odbrambeno-otadžbinskog rata izašao bez 626 boraca koji su dali živote za odbranu Srpske i sa više od 1.500 ratnih vojnih invalida.

- To je ogromna žrtva. U odnosu na broj stanovnika Prnjavor je druga lokalna zajednica u Republici Srpskoj po žrtvama, odmah poslije Ilijaša. Ako znamo da kod nas nije bilo direktnih ratnih dejstava, ovaj podatak sve dovoljno govori - istakao je Tomaš.

Tomaš kaže da grad Prnjavor i on kao gradonačelnik imaju odličnu saradnju sa Udruženjem ratnih vojnih invalida i da poštuju sve što su uradili za ovu lokalnu zajednicu i Republiku Srpsku.

Prema podacima Udruženja ratnih vojnih invalida, u Prnjavoru trenutno ima oko 900 ratnih vojnih invalida.