latinica  ћирилица
09/09/2024 |  18:13 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Svjetski ekspert interventne kardiologije Sunao Nakamura ponovo u Srpskoj (VIDEO)

Јedan od vodećih japanskih i svjetskih eksperata interventne kardiologije Sunao Nakamura ponovo je u Republici Srpskoj.
Doktor Nakamura u posjeti bolnici u Prijedoru - Foto: SRNA
Doktor Nakamura u posjeti bolnici u PrijedoruFoto: SRNA

U Bolnici "Mladen Stojanović" u Prijedoru obavio je procedure iz oblasti kardiohirurgije.

Doktor Nakamura najveće je ime interventne kardiologije u svijetu na polju liječenja hronično zapušenih koronarnih arterija i rado viđen gost u zdravstvenim ustanovama.

U sali za kateterizaciju rađena je procedura pacijentima sa hroničnim totalnim okluzijama.

Riječ je o arterijama koje su dugoročno zatvorene, a pacijentima izazivaju siptome. Sa svjetskim stručnjakom i naši doktori.

- Potrebene su posebne tehnike i posebni materijali za otvaranje tih arterija i bila nam je čast da nam u goste dođe profesor Sunao Nakamura i da svoje znanje i tehnike podijeli sa nama - rekao je doktor Saša Lončar.

- Danas su prvi put viđene neke žive kao što je gaja, nejst i tako dalje, te žice još nisu kod nas odobrene, tako da sljedećih godina mi ćemo koristiti možda ovaj materijal koji je danas profesor Nakamura donio - dodao je Aleksandar Lazarević, savjetnik generalnog direktora UKC.

Doktor Nakamura kaže da je od Hipokrata naučio kako da se odnosi prema pacijentima, a to je i razlog zašto obilazi svijet i pomaže mlađim kolegama, interventim kardiolozima. Dvadeset godina radi na kompleksnim slučajevima otvaranja arterija i značajno je podijeliti takvo iskustvo .

- U ovom slučaju takozvane hronične totalne okluzije. To su arterije koje su dugoročno zatvorene koje je jako teško otvoriti za koje je potrebna posebna tehnika, on vrlo rado dijeli sa svojim kolegama širom svijeta - naveo je Nakamura.

U prijedorskoj bolnici interventi kardiolozi imali su priliku da svoja znanja upotpune zahvaljujući najboljem interventnom kardiologu svijeta.

- Ono što uprava treba jeste da njima da najbolje uslove da i oni dalje nastave da se usavršavaju i da zajedno sa doktorom Lončarom sa UKC-a i u saradnji sa profesorom Lazarevićem koji je naša karika prema svjetskim stručnjacima da to pokušamo da bude na nekoj trajnoj osnovi - poručio je Miroslav Bijelić,  v.d. direktora bolnice "Dr Mladen Sojanović".

Uprava bolnice nedavno je potpisala sporazum o saradnji sa savjetnikom za međunarodnu saradnju doktorom Aleksandrom Lazarevićem, kako bi najbolji svjetski doktori što lakše dolazili u prijedorsku bolnicu.