latinica  ћирилица
09/09/2024 |  18:24 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Semberski kupus - brend Srpske (VIDEO)

Semberski kupus, jedan je od četiri proizvoda upisana u Registar oznaka geografskog porijekla.
Polje kupusa - Foto: RTRS
Polje kupusaFoto: RTRS

Garancija kvaliteta trebalo bi da pomogne u plasmanu kupusa proizvedenog u Semberiji i postizanju bolje prodajne cijene, prvenstveno na stranom tržištu.

Registracijom je definisano da se semberskim kupusom može nazvati sorta "bijeljinski kupus" i hibridi koji imaju sličnu genetiku, osobine, sadržaj minerala i organskih materija u skladu sa specifikacijom proizvoda.

U Semberiji se kupus uzgaja na skoro 1.000 hektara. Postoji višedecenijska tradicija, odlični prirodni uslovi, prvenstveno velike količine lako dostupne vode za zalijevanje. Međutim klimatske promjene zahtijevaju više znanja i veća ulaganja.

Najveći dio proizvedenog kupusa u Semberiji prodaje se na pijaci, ali dosta se preradi ili prodaje kao kiseli kupus. Prerađivači se drže tradicionalnih recepata bez aditiva, pa se lako plasira i u inostranstvo.

Poljoprivrednici vjeruju da će im zaštita geografskog porijekla popraviti položaj na tržištu i unaprijediti prodaju i proizvodnju koja se u posljednje vrijeme smanjuje.

Inicijativa je pokrenuta od strane bijeljinskih poljoprivrednika okupljenih u više udruženja , a zaštitu geografskog porijekla semberskog kupusa podržali su nadležne institucija.