latinica  ћирилица
09/09/2024 |  18:42 ⇒ 18:54 | Autor: SRNA

UN: U Avganistanu nečuvena represija talibana nad ženama

Represivna kontrola talibana nad ženama i djevojkama u Avganistanu je bez premca i ugroziće budućnost zemlje, upozorio je visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk.
Folker Tirk (Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI) -
Folker Tirk (Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI)

Tirk je rekao da su nečuveni novi zakoni o moralu koji zabranjuju ženske glasove i otkrivena lica u javnosti, zajedno sa striktnim zabranama obrazovanja i većine poslova za žene. On je ocijenio da ove mjere predstavljaju sistematski progon po polnoj osnovi.

- Sledim se kada pomislim šta je sljedeće za žene i djevojke u Avganistanu - rekao je Tirk u obraćanju Savjetu UN za ljudska prava u Ženevi.

Talibani za sada nisu dostupni za komentar, prenio je AP.

Talibani, koji su preuzeli vlast u Avganistanu 2021. godine, isključili su žene iz većine oblasti javnog života i spriječili djevojčice da idu u školu nakon šestog razreda, uprkos početnim obećanjima o umjerenijoj vladavini.

Oni ograničavaju ženama pristup poslu, putovanju i zdravstvenoj zaštiti ako su neudate ili nemaju muškog staratelja, i kažnjavaju one koje se ne pridržavaju talibanskog tumačenja nošenja hidžaba.

- Želim da razjasnim da se gnušam ovih najnovijih mjera, koje uključuju zabranu čak i kontakta očima između žena i muškaraca koji nisu u srodstvu i nametanje obaveznog pokrivanja žena od glave do pete, uključujući njihova lica - rekao je Tirk.

Talibanska politika gura Avganistan dalje na put izolacije, bola i teškoća, dodao je on.