latinica  ћирилица
09/09/2024 |  18:53 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Nova pravila za ulazak u EU (VIDEO)

Brisel pooštrava mjere ulaska u zemlje Evropske unije za čak 60 zemalja, koje ne podliježu viznom režimu. Među njima i BiH.
Granični prelaz - Foto: RTRS
Granični prelazFoto: RTRS

Od novembra na granici će se sakupljati biometrijski podaci, skenirati lice i uzimati otisci prstiju , a od maja naredne godine ulazak u šengenski prostor moraće se i najaviti, ali i platiti.

Dok Evropska unija na ovaj način povećava mjere bezbjednosti, za građane BiH dodatne procedure znače i veće gužve.

Do sada je za građane Republike Srpske ali i cijele BiH, ovo bila jedina procedura prilikom ulaska u zemlje Evropske unije, Švajcarske, Norveške, Islanda i Lihtenštajna koje su članice Šengenskog sistema.

Sve se mIjenja od 10. novembra kada na snagu stupaju nova pravila.

Novi sistem bilježiće sva lica koja nisu državljani Evropske unije. Na granici će im uzimati biometrijske podatke – skeniranje lica i otiske najmanje 4 prsta. Toga će biti oslobođeni mlađi od 12 godina. Nove procedure, za građane znače još veće gužve.

I nije, novo pravilo važi za državljane 60 zemalja među kojima i Zapadnog Balkana. Za narednu godinu, najavljena je primjena dodatnih procedura - Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije - ETIAS, koji podrazumijeva da putnici iz zemalja koje imaju bezvizni režim sa Evropskom unijom, putem interneta apliciraju za dozvolu za ulazak i plate taksu koje su oslobođeni mlađi od 18 i stariji od 70 godina, ali i supružnici državljana Evropske unije i zemalja Šengenskog sistema.

- Ovdje je najavljeno da će ta aplikacija biti po odrasloj osobi sedam evra i da će vrijediti tri godine - rekao je Davorin Skenderija, turistička agencija NOVA iz Banjaluke.

- Trebate odvojiti nekoliko minuta gdje ćete u samom obrascu morati navesti identifikacionu ispravu razlog vašeg dolaska, dužinu dolaska i moraćete na granici imati opravdano dovoljno finansijskih sredstava u zavisnosti gdje putujete, to se kreće od 40 do 120 evra po danu - rekao je Milan Zečević, Odbor za evrointegracije i regionalnu saradnju.

Јedno je sigurno - u Evropsku uniju od naredne godine, neće se moći praznih džepova.

A kako će sve ovo izgledati u praksi i na granici, još nije definisano - Brisel još pomno razmatra detalje, dok brojna pitanja ostaju bez odgovora.

Ono što je poznato, jeste cilj novih procedura.

- Sistem ETIAS, definisan je Uredbom Evropske unije. Njime će se omogućiti procjena, prije dolaska osobe na granični prelaz, da li prisutnost određenih državljana trećih zemalja na državnom području država članica predstavlja rizik za bezbjednost, rizik od nezakonitog useljavanja ili visok rizik od epidemije - naveli su u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske.

Veliko je pitanje koliko će nove mjere spriječiti one koji na prostor Evrospke unije dolaze sa skrivenim, tačnije opasnim namjerama, upozoravaju stručnjaci. Primjera radi...

- Svako ko je do sad legalno išao, prolazio na legalne granice, prijavljivao se, sad će imati dodatne procedure. A onaj ko je ilegalno išao ranije pa je vraćen ili inače razmišljao ilegalno preći, taj će preći ilegalno granicu i te procedure se na njega neće odnositi. Tako da čini mi se ovaj novi sistem nije nekakva posebna borba protiv terorizma i kriminala - smatra Željko Cvrtila, stručnjak za bezbejdnost iz Hrvatske.

Ostaje otvoreno pitanje da li će i koliko doprinijeti borbi protiv kriminala.

Ali je sigurno, da gužve neće smanjiti, posebno kada u špicu sezone u red za biometriju stanu putnici cijelog autobusa ili aviona.

Do kraja procedure čekaće svi, pa i oni sa dvojnim državljastvom koji su oslobođeni, za sada, poznatih pravila.