latinica  ћирилица
09/09/2024 |  18:54 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Saobraćajni kolaps u Banjaluci: Kakva korist od kružnih raskrsnica i jednosmjernih ulica (VIDEO)

Saobraćajni kolaps i manjak parkinga, svakodnevnica su u najvećem gradu Republike Srpske.
Saobraćajni kolaps - Foto: RTRS
Saobraćajni kolapsFoto: RTRS

Gužve za vozače ali i pješake postale su nepodnošljive, tako da bi se sa jedne lokacije na drugu prebacili u užem centru grada potrebno je nekad i sat vremena.

Stručnjaci iz bezbjednosti saobraćaja kažu da nisu pomogle kružne raskrsnice,kojih je u posljednje vrijeme sve više a da se rješenje nalazi u drugim saobraćajnim mjerama.

Sirene, gužva,kolaps - postala je uobičajna slika Banjaluke i to ne samo u takozvanom špicu, terminu kada se ide ili vraća s posla, već tokom cijelog dana.Umjesto semafora, na nekoliko lokacija u gradu izgrađene su kružne saobraćajnice i upravo u njima je najveći saobraćajni kolaps.

Problem prema procjeni vozača je saobraćajna infrastruktura, koja ne prati razvoj naselja. Posljednjih godina kažu, Banjaluka je postala grad sa najvećim brojem stanovnika, ali i vozila, što je nepodnošljivo.

Prva kiša pa čak i najslabija dodatno usporavaju saobraćaj.

A tu su i brojne kružne raskrsnice a problem je kažu stručnjaci što se u istom vrijeme grade tri kružna toka. Zbog toga su zatvorene glavne saobraćajnice i saobraćajni čep se stvara tamo gdje ne bi trebalo - od Lazareva i Zapadnog tranzita.

- Trideset godina sam u ovom poslu, imam sve licence, a ovo još nisam vidio. Oznake na kolovozu u kralja Petra I Karađorđevića i u Vidovdansoj ulici su katastrofa. Јa bih volio vidjeti projektnu dokumentaciju, da je došla u moje ruke ne bi zasigurno prošla, jer ovo ne prolazi kroz saobraćajne propise - naveo je Milenko Јaćimović, stručnjak za bezbjednost saobraćaja.

Ni uvođenje jednosmjernih ulica ili njihovo proširenje neće doprinijeti rasterećenju saobraćaja, kažu iz Agencije za bezbjednost saobraćaja. Umjesto kružnih tokova,predlažu druge mjere-plan urbane mobilnosti a to je manje korišćenje automobila a više javnog prevoza.

A upravo je gradski autobuski prevoz još jedna crna tačka saobraćaja u Banjaluci.

- Da bi ljude motivisali da više koriste javni prevoz, on mora biti povoljniji i po cijeni, a i po vremenu odziva. Da bi više koristili biciklo, mora biti više biciklističkih staza - rekao je Milija Radović, Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Predlažu i da se smanji broj vozila koji ulaze u grad,kao što je to uradila Slovenija.Rješenje je i u podzemnim garažama na udaljenosti od kilometar do dva od centra ali i da se napokon završi gradnja mostova u Docu i Česmi.