latinica  ћирилица
09/09/2024 |  19:05 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Snažno nevrijeme u Trebinju - na ulicama potop, na putevima odroni; Paralisan i Dubrovnik (FOTO/VIDEO)

Јako nevrijeme, koje je stiglo sa južnog Јadrana, zahvatilo je dio Hercegovine. Ekstremna količina kiše za kratko vrijeme izazvala je pravi potop na ulicama Trebinja a na pojedinim putevima na prilazu gradu došlo je do odrona. Dramatično je bilo i u susjednom Dubrovniku, gdje su bujične vode poplavile podrume i poslovne prostore. Ulice su bile blokirane, voda je nosila automobile. Zbog nevremena, otkazani su avio-letovi iz Beograda za Crnu Goru.
Nevrijeme u Trebinju - Foto: RTRS
Nevrijeme u TrebinjuFoto: RTRS

Do sedamnaest časova na području Trebinja palo je sto sedam litara kiše po kvadratnom metru.

Poplavljene su gradske ulice, parkinzi i javne površine, što se često dešava u najjužnijem gradu Srpske, kada se voda iz visinskih zona, u vrijeme ekstremnih padavina, slije u uži dio grada.

Foto: RTRS

Bili su začepljeni šahtovi oborinske kanalizacije. U Bileći je palo 103,7 litara po kvadratnom metru, u Ljubinju 60 litara. Јaka kiša na jugu Srpske očekuje se tokom večeri i noćnih časova.

Nadležne službe imale su šest poziva zbog plavljenja podrumskih i prizemnih prostora.

Pravi potop zahvatio je jug Hrvatske. Potopljene su ulice u Zadru, Makarskoj, Splitu i Dubrovniku. Iz Dubrovačko-neretvanske županije pozvali su građane da ne izlaze iz kuća.

Velika količina kiše stvorila je bujice na gradskim ulicama Dubrovnika, plutali su automobili, voda je izbijala iz šahtova oborinske kanalizacije.

Iz Državnog hidro-meteorološkog zavoda Hrvatske, najavili su velike količine padavina i olujni vjetar i za večernje časove i upozorili stanovništvo da zaštiti imovinu.

Јako nevrijeme iz Hrvatske prebacilo se i zahvatilo i gradove na crnogorskom primorju. Saobraćaj je bio usporen zbog plavljenja saobraćajnica a zbog jakog grmljavinskog nevremena otkazano je nekoliko avionskih letova iz Beograda prema crnogorskim aerodromima.