latinica  ћирилица
09/09/2024 |  19:28 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Sinhronizovani napadi ne jenjavaju: Srpske diplomate na meti albanskih terorista. Šta je sljedeće? (VIDEO)

Specijalne jedinice takozvane kosovske policije odnijele su dokumentaciju iz trezora Narodne banke Srbije u Leposaviću. Trezor nije u funkciji od maja, kada su i zatvoreni svi objekti Poštanske štedionice, a nalazi se u zgradi u kojoj je donedavno bio izmješten Privremeni organ. Dok ne prestaje teror Aljbina Kurtija i tihi pogrom Srba sa sjevera Kosova i Metohije, na meti napada Albanaca su i srpske diplomate. Tako je u Madridu fizički napadnuta ambasador Srbije Irena Šarac. Veliki skandal i u Švajcarskoj: Političar Sanija Ahmeti, porijeklom iz BiH, vježbala je pucanje, a na meti — Isus i Bogorodica!
Tzv. kosovska policija (Foto: TANJUG/ STR) -
Tzv. kosovska policija (Foto: TANJUG/ STR)

Ne prestaje teror Aljbina Kurtija nad Srbima sa sjevera Kosova i Metohije. Јedanaesti je dan kako pripadnici specijalne jedinice tzv. kosovske policije u blokadi drže srpske institucije.

Danas je zaplijenjena dokumentacija iz trezora Narodne banke Srbije u Leposaviću. Zaposlenima i roditeljima Udruženja "Podrži me" koje su koristila djeca sa posebnim potrebama rečeno je da se isele. Vidno uznemireni počeli su da iznose namještaj koji je sada na ulici, a gdje će, oni to ne znaju.

- Nadam se da Kurti neće nastaviti ovaj svoj neodgovorni niz poteza jer ono što je posljednje ostalo da napadne i da okupira jesu škole i obdaništa - izjavio je premijer Srbije Miloš Vučević.

Da Albanci šire svoje napade pokazuje i ovaj na ambasadora Srbije u Madridu Irenu Šarac. Prema svjedočenju prisutnih, mlađi muškarac prišao joj je dok pričala telefonom na srpskom jeziku udario je nogom u leđa i pobjegao. Svjedoci su rekli da je napadač albanskog porijekla.

Šef diplomatije Srbije Marko Đurić najoštrije je osudio napad uporedivši ga sa terorističkim aktom.

- Zahtijevamo od svih nadležnih punu istragu i odgovornost za ovaj nečuveni incident i akt nasilja prema najvišem diplomatskom predstavniku naše zemlje - naglasio je Đurić.

Napad na ambasadora Srbije predstavlja refleksiju dešavanja na Kosmetu i politike koju sprovodi Aljbin Kurti, smatra bivši diplomata Zoran Milivojević.

- Ovo što se događa sad na KiM, pogrom srpskog naroda,je odraz međunacionalne mržnje prema Srbima. I ovo što se desilo u Madridu je manifestacija tako nečega, bar prema onome što smo mogli da vidimo. Ako ste Srbin, ako imate bilo kakve veze sa Srbijom, posebno ako ste njen predstavnik, onda ste predmet mržnje - rekao je bivši diplomata Zoran Milivojević.

Savjetnik premijera Srbije za bezbjednost Miroslav Bjegović kaže da svojom politikom Kurti sije mržnju i agresiju prema svemu što je srpsko i da napad u Madridu pokazuje da su i mlade albanske generacije zatrovane politikom ekstremnog nasilja koja mora biti sankcionisana.

Nedavno su ambasadama Srbije stizale prijetnje od napada na diplomatsko osoblje u Austriji, Njemačkoj i Švajcarskoj. A upravo u Švajcarskoj, gdje postoji jaka koncentracija albanske dijaspore, odbornik Liberalne zelene partije Sanija Ahmeti, koja je porijeklom iz BiH, pohvalila se na društvenim mrežama kako iz pištolja puca u metu sa motivima Bogorodice i Isusa Hrista.

- Dok se ambasador u BiH Marfi nadgornjava sa Republikom Srpskom, djeca Mladih muslimana Islamske deklaracije i političkog Sarajeva pucaju u okolini Nevesinja, pucaju u Minhenu na izraelski konzulat i pucaju na Bogorodicu u Švajcarskoj - ističe savjetnik predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić.

- To je pogubno, to je nešto što će u konačnici dovesti do nestanka same EU, jer jednostavno takvi napadi, takve vrijednosti koje se napadaju moraju biti zaštićene gdje god oni bili. Ali ovdje se očigledno radi o civilizacijskom sukobu - rekao je dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Nezavisnog univerziteta Banjaluka Slobodan Župljanin.

Nekoliko konzervativnih političara u Švajcarskoj osudilo je postupak Ahmetijeve i tražilo da podnese ostavku. Neki od njih su je optužili i za podsticanje mržnje prema hrišćanima i zaprijetili da će preduzeti pravne mjere.

Dok se sve to dešava, Evropa se suočava sa nikad većom opasnošću od islamskog terorizma. Brojni događaji se otkazuju, a ni situacija na Bliskom istoku, koja se ne smiruje, ne daje previše optimizma.