latinica  ћирилица
09/09/2024 |  22:35 ⇒ 23:00 | Autor: RTRS

Drugi ugao: Istorija Srpske na meti politike (VIDEO)

Istorija Republike Srpske na meti politike. Čak i faktografsko navođenje činjenica u udžbeniku istorije za 9. razred osnovne škole, podiglo je na noge političko i medijsko Sarajevo, ali i pojedine strane ambasade.
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

Čak i faktografsko navođenje činjenica u udžbeniku istorije za 9. razred osnovne škole, podiglo je na noge političko i medijsko Sarajevo, ali i pojedine strane ambasade.

Iz Republičkog pedagoškog zavoda u emisiji "Drugi ugao" kažu da se udžbenici nisu mijenjali od 2016. godine.

Ovo je pokušaj da se direktno utiče na sadržaj jednog udžbenika, smatra Nina Sajić sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci.

Šta je zaista navedeno u udžbenicima koje su pojedinci ocijenili kao "opasnim produžavanjem nasilja i produžavanjem patnje žrtava"?

Stvaraoce istorije je nemoguće zaobići u nastavnom planu i programu, kaže istoričar Borivoje Milošević.

- Udžbenici u Srpskoj za 9. razred se nisu mijenjali od 2016. godine i učenici izučavaju istoriju i ove godine po udžbenicima iz 2016. nije bilo nikakvih izmjena. I nama nije jasno ovoliko interesovanje jer svi oni koji dolaze iz struke znaju na koji način se definiše istorija - navela je Slađana Tanasić, direktorka Republičkog pedagoškog zavoda.

Docent na Fakultetu političkih nauka u Nina Sajić istakla je da je to opet neka vrsta pokušaja demonizacije svega onoga što Srpska radi na putu obrazovanja naših đaka.

- Svjesni smo činjenice da obrazovni sistem je pod stalnim udarom raznih struja - ovo je samo jeda u nizu pokušaja da se napadne obrazovni sistem i kompletne institucije Srpske - istakla je Sajićeva.

Istoričar Borivoje Milošević istakao je da samo pominjanje bilo koje ličnosti ne znači istovremeno veličanje.

- Ovaj nastavni plan niti je imao za cilj veličanje radnog zločina niti raspiruje nacionalnu, vjersku mržnju - poručio je Milošević u emisiji "Drugi ugao".