latinica  ћирилица
10/09/2024 |  07:25 | Autor: TANЈUG

Preminuo glumac koji je davao glas Dartu Vejderu

Pozorišni i filmski glumac DŽejms Erl DŽouns, koji je postao svjetski poznat jer je davao glas Dartu Vejderu iz Ratova zvezda, preminuo je u 93. godini, javlja CBS njuz.
DŽejms Erl DŽouns (foto: arhiva/EPA/JOHN G. MABANGLO) -
DŽejms Erl DŽouns (foto: arhiva/EPA/JOHN G. MABANGLO)

DŽouns je bio poznat po ulogama na sceni u delima Šekspira, Tenesija Vilijamsa, Žana Ženea, Antona Čehova, Ogasta Vilsona... kao i u nekim filmovima poput "Polja snova".

Postao je još poznatiji po svom glasu, koji je koristio u reklamama, kao narator na CNN-u, kao Mufasa u Diznijevom animiranom filmu "Kralj lavova," i kao Mračni Gospodar Sit u serijalu "Star Wars."

To je još impresivnije s obzirom na to da je kao dete patio od mucanja koje ga je pratilo tokom celog života, dodaje CBS.

- Govorio sam sa tako teškim mucanjem da je bilo sramno i vrlo bolno - rekao je DŽouns za CBS-ovu emisiju "Sunday Morning" 2008. godine.

Put DŽounsa ka prevazilaženju mucanja doveo je do impresivne karijere na Brodveju i u Holivudu, sa skoro 200 filmskih i TV uloga, a radio je sa poznatim režiserima poput Stenlija Kjubrika, Franka Zeferelija, DŽordža Lukasa, DŽona Sejlsa i DŽejmsa Ajvori, pozajmljivao je svoj glas u brojnim serijama, među njima, i u Simpsonima.