latinica  ћирилица
10/09/2024 |  11:51 ⇒ 11:52 | Autor: SRNA

Ćorovićevi susreti pisaca u Bileći od 19. do 22. septembra

Kulturna manifestacija Ćorovićevi susreti pisaca biće održani od 19. do 22. septembra u Bileći, rečeno je u bilećom Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu Prosvjeta.
Ćorovićevi susreti (foto: ilustracija) -
Ćorovićevi susreti (foto: ilustracija)

Dobitnici nagrade "Svetozar Ćorović" koju tradicionalno dodjeljuje bilećka Prosvjeta za najbolju proznu knjigu napisanu na srpskom jeziku ove godine su književnici Radomir Uljarević i Dragan Lakićević.

Uljarević je nagradu dobio za knjigu "Međustanica", a Lakićević za knjigu "Ljubavni registar", uz obrazloženje žirija da su Uljarević i Lakićević autentični sljedbenici srpske književnosti koja se temelji i naglašeno traje od usmene narodne pripovijetke, podsjetili su iz bilećke Prosvjete.

Stručni žiri za dodjelu te poznate književne nagrade činili su Goran Maksimović, Marko Paovica i Duško Pevulja.

Trodnevni književni skup u Bileći biće održan uz bogat stručni i kulturni program koji pripremaju organizatori.

U okviru manifestacije Ćorovićevi susreti biće održan tradicionalni Međunarodni naučni skup istoričara u Gacku od 19. do 22. septembra, kada će na svečanoj akademiji u Gacku biti uručena nagrada iz istorije "Vladimir Ćorović" za 2024. godinu, koju žiri tek treba da donese, najavljeno je iz gatačke Prosvjete.

Naučni skup istoričara u Gacku okupiće poznate istoričare iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i okruženja, a glavna tema skupa i ove, kao i prošle godine je "Znameniti Hercegovci kroz istoriju“.

Ćorovićevi susreti pisaca i istoričara u Bileći i Gacku održavaju se u organizaciji opštinskih odbora Prosvjete iz ta dva grada i uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.