latinica  ћирилица
10/09/2024 |  12:37 ⇒ 12:39 | Autor: SRNA

Košarac: Konaković da se vrati na dejtonske postavke

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković pod hitno mora da se vrati na dejtonske postavke koje kažu da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, poručio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je u izjavi istakao da BiH može opstati isključivo i jedino kao dejtonska.

- Јadna je politika bošnjačkih zvaničnika koja podržava rad institucija na zajedničkom nivou u kojima nema predstavnika jednog konstitutivnog naroda. Ne samo da je jadna, nego je i nedejtonska i neustavna - rekao je Košarac komentarišući Konakovićeve navode da Republika Srpska u odnosu na BiH gubi.

Košarac je rekao da je jadna, nedejtonska i neustavna politika bošnjačkih zvaničnika koja govori o nepostojećoj "državnoj imovini", ukazujući da je Dejtonski sporazum jasno propisao da imovina pripada entitetima.

- Neka ponovo pročitaju Dejtonski sporazum! Nedejtonske i neustavne politike bošnjačkih zvaničnika svjedoče o sopstvenom porazu, ne 3:0, nego 10:0. Na čelu gubitičnih politika ne stoje autonomni lideri, nego Konaković i oni "konakovići" – marionete /Majkla/ Mafija i /Kristijana/ Šmita. Ljudi koji, po sopstvenom priznanju, vežu konja gdje im aga kaže - rekao je Koašarac za Srnu.

On je naveo da je očigledno da predstavnici "trojke" vode unutarbošnjački politički sukob sa SDA, takmičeći se ko će napraviti veću štetu Srpskoj.

- To je amaterska politika u kojoj ne mogu postići doslovno ništa. Јedina žrtva tog sukoba je BiH - rekao je Košarac.

On je poručio da Republici Srpskoj ne mogu ništa i da je Srpska stabilna, sa jasnom politikom i vizijom organizovane i jake institucije.

- Umjesto da se opredijele za dijalog i dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, oni su i dalje motivisani time kako da naprave štetu Srpskoj i njenim institucijama. BiH i dalje strada. Srpska jača - rekao je Košarac.

On je istakao da bi Konakoviću bilo neuporedivo bolje da umjesto nebuloznih tvrdnji i optužbi, uči od autonomnog lidera Milorada Dodika.

- Mnogo lekcija treba da savlada. Uostalom, da nije bilo Dodika, Konaković i `trojka` ne bi bili dio vlasti na zajedničkom nivou - rekao je Košarac.

On je naveo da bošnjački političari od Dodika treba da nauče kako se bori protiv malignog, neustavnog i nedejtonskog uticaja Marfija i Šmita.

- Žalosno je da bilo ko afirmiše sudski proces protiv Dodika, kada se zna da je riječ o političkom progonu legitimno izabranog predsjednika Srpske. Јasno je da je u pitanju politička namještaljka koja je politički instruisana odlukama nepostojećeg visokog predstavnika. Pametan tome ne bi aplaudirao - rekao je Košarac.

Da bošnjački političari vode ozbiljnu i autonomnu politiku, kaže Košarac, bez dileme bi bili na strani Srpske i Dodika, koji afirmiše Ustav, dejtonski koncept i dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, upozoravajući da maligni uticaj Marfija i Šmita dovodi do ozbiljnih poremećaja u BiH.

- Nažalost, politike snishodljivosti i sluganstva to ne razumiju. No, kada naljute svoje mentore Marfija i Šmita, neka im je Bog na pomoći - zaključio je Košarac.