latinica  ћирилица
10/09/2024 |  13:23 ⇒ 17:16 | Autor: RTRS

Višković sa predstavnicima kompanije "Avik" o HE Bistrica; Uspješna realizacija projekta (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas, zajedno sa ministrima finasija Zorom Vidović, energetike i rudarstva Petrom Đokićem i direktorom Elektroprivrede Republike Srpske Lukom Petrovićem, sa predstavnicima kompanije "Avik" koje je predvodio direktor poslovnice kompanije u Foči Vi Ping, koja realizuje projekat izgradnje hidroelektrane Bistrica.
Sastanak- Višković sa predstavnicima kompanije Avik - Foto: Ustupljena fotografija
Sastanak- Višković sa predstavnicima kompanije AvikFoto: Ustupljena fotografija

Na sastanku je razgovarano o dinamici radova na realizaciji projekta, kao i o ugovoru o kreditiranju sa kineskom bankom, dok je Elektroprivreda Republike Srpske obezbijedila 30 odsto sredstava za realizaciju ovog projekta prema finansijskom planu, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U saopštenju se dodaje da je od početka realizacije projekta za godinu dana završeno 70 odsto poslova i radova na probijanju tunela kao jednom od najtežih i najsloženijih poslova u okviru projekta HE Bistrica, kao i 30 odsto radova na izgradnji brane HE1, mašinske zgrade i svih ostalih dijelova projekta.

Višković je, prilikom prve posjete Kini, sa kompanijom "Avik" razgovarao o projektu HE Bistrica, nakon čega je uslijedila realizacija i radovi na ovom projektu.

Radovi teku planiranom dinamikom, a rok završetka izgradnje HE "Bistrica" je tri godine.