latinica  ћирилица
10/09/2024 |  13:32 ⇒ 14:32 | Autor: RTRS

Radionica MUP-a Srpske u cilju unaprjeđenja kritične infrastrukture

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je organizovalo dvodnevnu interaktivnu radionicu u Banjaluci u okviru Projekta "Povećanje zaštite javnih prostora i kritične infrastrukture na Zapadnom Balkanu".
MUP Srpske - radionica - Foto: Ustupljena fotografija
MUP Srpske - radionicaFoto: Ustupljena fotografija

Stručnjaci Evropske unije iz oblasti zaštite kritične infrastrukture sa članovima interresorne Radne grupe za implementaciju Zakona o bezbjednosti kritičnih infrastruktura u Republici Srpskoj razmjenili su znanja i iskustva na temu evaluacije nacionalnih procesa u identifikaciji kritične infrastrukture i njihovoj usklađenosti sa Direktivom o otpornosti kritičnih subjekata.

Vlada Republike Srpske je prepoznajući značaj zaštite kritične infrastrukture kao i aktuelna dešavanja u okruženju i svijetu prva u BiH donijela Zakon o bezbjednosti kritičnih infrastruktura 2019. godine.

Pomenuti Projekat realizuje Konzorcijum na čelu sa Francuskom, Hrvatskom, Italijom i Grčkom sa budžetom od 4 miliona evra i trajanjem od tri godine, a pokrenut je od strane Generalnog direktorata Evropske unije za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju za korisnike na Zapadnom Balkanu.