latinica  ћирилица
10/09/2024 |  13:55 | Autor: SRNA

Topić: Vidljiv saobraćajni kolaps, upitna funkcionalnost u gradu

Šef Kluba odbornika u Skupštini grada Banjaluka Dragoslav Topić izjavio je da u najvećem gradu Srpske vlada saobraćajni kolaps, dok Gradska uprava na čelu sa Draškom Stanivukovićem uljepšava ulice sa stubićima koji odvajaju biciklističke staze od saobraćajnih traka, pri čemu se gubi na funkcionalnosti.
Dragoslav Topić - Foto: RTRS
Dragoslav TopićFoto: RTRS

Topić je istakao da jednosmjerni saobraćaj podrazumijeva veće bulevare i veći broj traka pošto se u Banjaluci svakodnevno povećava broj vozila, te navodi da osim estetskih nema drugih promjena.

- Iz studije o saobraćaju su uzeli samo autobuski prevoz i podijelili karte penzionerima na kojima je ime Draška Stanivukovića, a istim tim prevoznicima duguju milione i pitanje je kada će gradski prevoz stati - poručio je Topić.

On je ukazao na to da se Banjalučani voze sa dotrajalim javnim prevozom, odnosno autobusima koji su samo oblijepljeni folijama, a koji su najstariji u regionu.

Osim toga, kaže Topić, kružne raskrsnice koje se grade bez dozvola neće biti u mogućnosti da prime sva vozila, a gužve u saobraćaju su svakodnevne i stvaraju probleme građanima.

- Pri tome, povećao se broj saobraćajnih nezgoda i samo je pitanje dana kada će doći do smrtnih ishoda učesnika u saobraćaju koji koriste trotinete i bicikle - rekao je Topić.

On je uputio pitanje Stanivukoviću zašto se stalo sa radovima na kružnoj raskrsnici u naselju Borik prema gradskom preduzeću "Toplana".

- Zato što se radi bez građevinske dozvole i što je ostao dužan izvođaču radova novac i sada sve stoji raskopano - naglasio je Topić.

Govoreći o kući Milanovića koja je nedavno obnovljena, Topić je podsjetio da ovaj projekat finansira Vlada Republike Srpske sa 90 odsto iznosa, a koji Gradska uprava lažno predstavlja kao svoj.