latinica  ћирилица
10/09/2024 |  14:03 | Autor: sputniknews.com

"Dani Nikole Tesle" u Čikagu od 13. do 15. septembra

Teslina naučna fondacija (TNF), organizuje prvi put u Čikagu konferenciju "Dani Nikole Tesle", od 13. do 15. septembra, na više lokacija u ovom najbrojnijem srpskom gradu u dijaspori, najavljeno je iz fondacije.
Nikola Tesla - Foto: RTRS
Nikola TeslaFoto: RTRS

Ove godine TNF slavi 20 godina postojanja i rada na promovisanju lika i djela Nikole Tesle, američkog naučnika srpskog porijekla, tokom kojih je održan veliki broj godišnjih konferencija u Njujorku i Beogradu, navedeno je u saopštenju.

U organizaciji Tesline naučne fondacije priređene su, kako je navedeno, brojne izložbe od Frenklin instituta u Filadelfiji do gradova u Srbiji i Republici Srpskoj, postavljeno je više od 35 bisti Nikole Tesle, od kojih je posljednja realizovana uoči ovogodišnjeg Vidovdana u Gračanici na Kosovu i Metohiji.

U petak, 13. septembra, biće otvorena izložba slika posvećena jednom od najvećih srpskih i svjetskih naučnika i u naredna tri dana će zainteresovani moći da vide djela slikarki Ivane Milijev, Biljane Glogovac, Gordane Milivojčević i Kristine Stanek i predstavljanje rada Teslinog muzeja, o kojem će govoriti dr Milena Tatić Bajić i Nikola Lončar.

Glavni program trodnevne manifestacija biće održan u subotu, 14. septembra, s početkom od 11.30 časova, u hali Sabornog hrama na Redvud drajvu u Čikagu, koji će otvoriti Nikola Lončar, predsjednik i Nada Martinović, potpredsjednik TNF.

Tom prilikom, biće predstavljeni aktuelni radovi istaknutih srpskih naučnika i inženjera, ali i drugih pojedinaca iz matice i dijaspore koji se bave njegovanjem srpske kulture i identiteta.

Od 18.00 časova biće održan kulturno-umjetnički program u okviru kojeg će se predstaviti operska pjevačica Slađana Sarić, glumac Igor Obradović, aforističar Milenko Šišarica, pjesnik Milutin Glogovac, djeca Dramskog pozorišta u Čikagu, pjevač Alija Dalipović, glumac Dejan Јelača i gitarista Branko Aleksić.

Od 19.30 časova do ponoći, učesnicima i gostima konferencije će se pjesmom predstaviti Slavica Momaković Miljanović, dobitnik Tesline nagrade za negovanje izvorne srpske narodne muzike i Zoran Radovanović na klavijaturama.

Treći dan manifestacije "Dani Nikole Tesle" u Čikagu u nedjelju, 15. septembra, od 13.00 časova rezervisan je za "Susret Teslinog naroda", kada će istaknuti članovi srpske zajednice u Čikagu, razgovarati o načinima saradnje i umrežavanja srpskih organizacija iz Matice i rasejanja.