latinica  ћирилица
10/09/2024 |  14:10 ⇒ 17:37 | Autor: RTRS

UKC posjetio Putnik, kardiohirurg sa najviše urađenih transplantacija; Šobot: Unaprijediti saradnju (FOTO/VIDEO)

Kliniku za kardiohirurgiju na UKC Republike Srpske posjetio je danas Svetozar Putnik, kardiohirurg i direktor Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije koji je tom prilikom razgovarao sa kolegama o kardiohirurškim zahvatima kako bi se još više unaprijedila ova grana medicine u Banjaluci.
UKC kardiologija - Foto: RTRS
UKC kardiologijaFoto: RTRS

Svetozar Putnik je rođen u Beogradu, a na Medicinskom fakultetu je diplomirao sa prosječnom ocjenom 9,93. Na istom fakultetu je i magistrirao i doktorirao. Prvi je doktor koji je u Srbiji uradio transplantaciju srca kod maloljetne osobe.

Putnik je učestvovao u više od 10.000 operacija. Školovao se u Holandiji, te boravio u Hjustonu, Parizu i učio je od najboljih o transplantaciji i hirurgiji srca. Radio je i u operacionim salama širom regiona - Grčkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Rusiji itd.

- Velika je čast ovakvog stručnjaka ugostiti u Klinici za kardiohirurgiju UKC Republike Srpske. To pokazuje naše opredjeljenje da nastavljamo da se razvijamo i rastemo. Saradnja između nas postoji, ali želimo da je unaprijedimo kako u smislu edukacije tako i zajedničkih projekata. Ono gdje ćemo staviti akcenat što se saradnje tiče je srčana insuficijencija i sve ono što će unaprijediti liječenje naših pacijenata - rekao je Nikola Šobot načelnik Klinike za kardiohirurgiju.

Istakao je da je velika čast čuti sugestije od vrhunskog stručnjaka kao što je Putnik, i dodao da će nastaviti i dalje da napreduju i uče od najboljih.

- Veliko mi je zadovoljstvo i čast što sam ovdje sa vama. Imao sam priliku da razgovaram sa kolegama i prijateljima iz UKC Republike Srpske koji se bave kardiovaskularnom medicinom. Dio UKC Republike Srpske koji se bavi kardiohirurgijom i kardiologijom izgleda bolje nego bilo koji drugi klinički centar u regionu. Uslovi koji ovde vladaju su fantastični. S druge strane, obim procedura koji se danas radi u kardiohirurškim salama je zaista impresivan. Saradnja između UKC Republike Srpske i UKC Srbije traje godinama unazad, učimo jedni od drugih, družimo se, pravimo zajedničke sastanke kao i sa drugim klinikama u regionu. Imamo ideju da uvedemo hirurgiju terminalne srčane slabosti odnosno ugradnju mehaničkih pumpi ili "vještačkog srca" - rekao je Putnik.

Istakao je da, ako se steknu uslovi, radiće i transplantaciju srca, što bi, kako je naveo, bila kruna kardiovaskularne medicine.

- Ponosan sam, a i čast mi je kao generalnom direktoru UKC Republike Srpske, najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj da u radnoj posjeti imamo najboljeg kardiohirurga u regionu pa čak i u Evropi. Kardiohirurg sa najviše urađenih transplantacija, koji je liječio mnoge pacijente, te doktor koji je raspoložen da liječi pacijente i kod nas i da vrši edukaciju. Ovo je početak jedne divne saradnje, a cilj nam je da i naša Klinika za kardiohirurgiju koja je još uvijek mlada Klinika stasa i bude ravnopravna sa evropskim i svjetskim kardiohirurgijama, a to je meni kao direktoru jedna od obaveza. Јedno veliko hvala našem gostu, a načelniku Klinike za kardiohirurgiju Šobotu i njegovim saradnicima čestitam na uspjehu - naglasio je generalni direktor UKC Republike Srpske Vlado Đajić.