latinica  ћирилица
10/09/2024 |  14:12 | Autor: Agencije

Velike štete na Korčuli

Ostrvo Korčulu juče popodne pogodilo je jako nevrijeme. Na istočnoj strani ostrva snažan vjetar srušio je desetak borova, dok je nezapamćena količina kiše za sat vremena nanijela ozbiljnu materijalnu štetu.
Munja - Foto: Screenshot/YouTube
MunjaFoto: Screenshot/YouTube

U centru grada Korčule poplavljeni su svi objekti, a visina vode bila je oko 80 centimetara. Pupnatska luka je skoro dramatično promijenila izgled nakon što se na nju sručila bujica s obližnjeg brda i prekinula putnu komunikaciju.

- Doživjeli smo nezamislivu štetu, a tek sutra ćemo znati prave razmjere. Molimo mještane da prijave štetu kako bi nadležnima mogli prijaviti probleme i riješiti ih što prije - objavio je na Fejsbuku Mjesni odbor Pupnat.

Voda je nanijela ozbiljnu materijalnu štetu i brojnim porodičnim kućama.

Najgore je prošla Lumbarda, koju je pogodio šijun, tj. olujni nalet vjetra praćen obilnom kišom. Vjetar je oštetio nekoliko krovova kuća, a voda je poplavila zgradu opštine. Šijun je rušio borove, blokirao puteve, oštetio vozila, čupao glisere i barke.

Vatrogasci DVD Korčula, njih 35, imali su brojne intervencije na ispumpavanju vode i uklanjanju polomljenih stabala. Oni napominju da je ovo ostrvo pogodila velika količina padavina, nezabilježena do sada.