latinica  ћирилица
10/09/2024 |  14:26 ⇒ 14:42 | Autor: SRNA

Turska tvrdi da Mahmuljin još nije lociran

Tursko Ministarstvo pravde informisalo je Ministarstvo pravde u Savjetu ministara da Sakib Mahmuljin još nije lociran u Turskoj.
Sakib Mahmuljin - Foto: SRNA
Sakib MahmuljinFoto: SRNA

Ministarstvo pravde u Savjetu ministara uputilo je molbu turskom Ministarstvu pravde za izručenje Mahmuljina, koga je Sud BiH u aprilu 2022. godine osudio na osam godina zatvora za ratne zločine nad Srbima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

- Molba je upućena na zahtjev Suda BiH u svrhu izvršenja jedinstvene kazne zatvora po pravosnažnoj presudi Sud BiH - rečeno je Srni iz Ministarstvu pravde u Savjetu ministara.

Iz ovog ministarstva navode da se i dalje kontinuirano urgira kod nadležnih tijela Turske da Mahmuljin bude izručen BiH, te da će o odgovoru na molbu za izručenje javnost biti informisana.

Interpol je raspisao 29. novembra 2022. godine crvenu potjernicu za Mahmuljinom.

Sud BiH je dan ranije izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Mahmuljinom za kojim, prema bazi Interpola, tragaju 194 zemlje.

Mahmuljin je 23. novembra 2022. godine trebao da pristupi Sudu BiH kako bi preuzeo uputni akt na izdržavanje kazne zatvora.

Umjesto u zatvor, Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku.