latinica  ћирилица
10/09/2024 |  14:38 ⇒ 16:27 | Autor: RTRS

Učesnici Marša "Stazom egzodusa 2024" stigli u vozućko naselje Stog prešavši put dug 22 kilometra (VIDEO)

Učesnici Marša "Stazom egzodusa 2024" stigli su u vozućko naselje Stog prešavši put dug 22 kilometra kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje prije 29 godina povlačili od pripadnika takozvane Armije BiH i plaćenika iz islamskih zemalja koji su protjerali kompletno srpsko stanovništvo sa ovih prostora.
Marš "Stazom egzodusa" - Foto: RTRS
Marš "Stazom egzodusa"Foto: RTRS

Učesnici marša poručili su da neće odustati dok ne budu pronađena tijela 129 nestalih Srba sa tog područja, te zahtijevaju da Institut za nestala lica BiH ne politizuje pronalazak nestalih Srba, kao i da nalogodavci i izvršioci stravičnih zločina budu sankcionisani.

Na današnji dan 1995. godine, prema direktnoj naredbi Alije Izetbegovića, koji je kao prioritetni cilj odredio spajanje tuzlanskog i zeničkog basena, pokrenuta ofanziva koja je, u zavisnosti od jedinice i smjera napada neprijateljskih snaga, nosila nazive "Uragan 95", "Farz 95" i "Badr al Bosna".

Uz direktno učešće NATO snaga za brza dejstva i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga na strani takozvane Armije BiH koja je brojala 23.000 vojnika, tada je spaljeno 30 srpskih sela i protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započeto 1992. godine.

Zbog stravičnih zločina nad Srbima Vozuće i Zavidovića trenutno su osuđeni samo ratni zločinac i nekadašnji načelnik Generalštaba tzv. Armije BiH Rasim Delić na tri godine pred Haškim tribunalom, kao i ratni zločinac, komandant Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakib Mahmuljin, koga je Apelaciono vijeće Suda BiH pravosnažno osudilo na osam godina zatvora, koje ne izdržava nakon bjekstva iz BiH.

Mahmuljin je jedan od devetnaest identifikovanih i djelimično identifikovanih lica, pripadnika tzv. Armije BiH i stranih dobrovoljaca protiv kojih su podnesene krivične prijave o zločinima počinjenim nad Srbima na području Ozrena i Vozuće u julu i septembru 1995. godine.