latinica  ћирилица
10/09/2024 |  14:41 ⇒ 15:07 | Autor: SRNA

U FBiH uhapšeno pet lica zbog korupcije prilikom izgradnje auto-puta

Pet lica uhapšeno je danas u akciji Federalne uprave policije zbog sumnje da su počinila koruptivna krivična djela prilikom izgradnje dionice auto-puta.
Policija Federacije BiH - Foto: SRNA
Policija Federacije BiHFoto: SRNA

U akciji kod naziva "Lendfil" uhapšena su lica čiji su inicijali E.V. /59/, R.K. /51/ i M.M. /49/ iz Sarajeva, M.N. /35/ iz Žepča, te B.Z. /36/ iz Odžaka, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

Dodaje se da je akcija provedena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, odavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne, pranje novca i pomaganje u izvršenju krivičnog djela.

Po naredbi Kantonalnog suda u Zenici izvršeni su pretresi na devet lokacija u Zeničko-dobojskom kantonu, Kantonu Sarajevo i Posavskom kantonu.

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama Federalne uprave policije biti predata u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Federalni mediji prenose da je akcija usmjerena na bivše članove uprave preduzeća Autocesta FBiH, čiji su stambeni objekti pretreseni, među kojima je i bivši direktor ovog preduzeća Elmedin Voloder.