latinica  ћирилица
10/09/2024 |  15:27 ⇒ 17:25 | Autor: RTRS

Gradiška: Obilježen Dan ratnih vojnih invalida Srpske (VIDEO)

Služenjem parastosa poginulim borcima i preminulim ratnim vojnim invalidima i polaganjem vijenaca i ruža te paljenjem svijeća kod Centralnog spomen-obilježja u Gradišci obilježen je Dan ratnih vojnih invalida Republike Srpske.
Dan ratnih vojnih invalida Republike Srpske - Foto: RTRS
Dan ratnih vojnih invalida Republike SrpskeFoto: RTRS

U Republici Srpskoj trenutno živi oko 29.000 ratnih vojnih invalida. U posebno teškom stanju je oko 100 invalida ranjenih tokom NATO bombardovanja koji su oboljeli od malignih bolesti.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac rekao je da ovaj

- Ovaj dan ima poseban značaj i to je prilika da odaju počast za 25.000 poginulih saboraca, ali ističu i značaj svih boraca, posebno onih koji su za slobodu Republike Srpske dali svoje zdravlje. Iz Odbrambeno-otadžbinskog rata izašlo je 45.000 ratnih vojnih invalida, a danas ih je 29.000. Svakodnevno treba podsjećati na njihovu žrtvu - rekao je Vrhovac.

Hrabrost i podvizi boraca ratnih vojnih invalida u stvaranju Republike nikad ne smiju biti zaboravljeni. Stalna pomoć sa republičkog i lokalnog nivoa je obavezujuće za sve.

- Riječ je o herojima koji su u temelje Republike Srpske utkali nešto najdragocjenije, dijelove svog tijela, zdravlje i mladost, ali i o ljudima koji danas miroljubivo i dostojanstveno na najbolji mogući način čuvaju naše svetinje. Na prvom mjestu Republiku Srpsku - izjavila je izaslanik predsjednika Republike Srpske Mira Zgonjanin.

- Zaista je naša obaveza, lokalnih uprava i Grada Gradiška da izdvajaju značajna sredstva u pomoći prije svega njihovom funkcionisanju ali i premoštavanju njihovih problema kojih sigurno imaju dosta - rekao je gradonbačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Kao Dan ratnih vojnih invalida obilježava se 10. septembar – dan kada je Narodna skupština Republike Srpske 1993. godine usvojila Zakon o pravima ratnih vojnih invalida, a Skupština Saveza ratnih vojnih invalida taj datum potvrdila 2018. godine.