latinica  ћирилица
10/09/2024 |  15:45 ⇒ 15:58 | Autor: SRNA

Dodik: Sav pritisak na Srpsku je u funkciji stvaranja unitarne BiH u kojoj bi odluke o svemu donosili Bošnjaci

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u intervjuu za Srnu da su bošnjački političari u Federaciji BiH /FBiH/ zajedno sa strancima napravili lakrdiju od institucija u tom entitetu, u kojima se domaći političari ne pitaju ništa.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

BOŠNjAČKI POLITIČARI PRIHVATAЈU ODLUKE STRANACA, ЈER OČEKUЈU DA IM ONI ISPORUČE UNITARNU BiH

- Bošnjački političari, koje su birali građani FBiH na izborima da vode politike u korist stanovnika tog entiteta, danas provode odluke stranaca od kojih očekuju da će im isporučiti centralizovanu, odnosno unitarnu BiH, što se nikada neće dogoditi - poručio je Dodik.

On je ukazao i da je sav pritisak koji se vrši na Srpsku u funkciji stvaranja unitarne BiH i njihove puste želje da prigrabe sve nadležnosti kako bi posljednju odluku o svemu donosili Bošnjaci.

- To će im i ostati samo pusta želja i nedosanjani snovi koji se nikada neće ostvariti, jer na kraju ni Ustav BiH to ne dozvoljava. Zna se šta u Ustavu piše - BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka. Sve ostalo je samo njihova bajka. Mogu se zanositi i igrati koliko hoće, ali u BiH se tačno zna šta je čija nadležnost i sve te pravne nebuloze i antiustavne aktivnosti mogu da okače mačku o rep - istakao je predsjednik Srpske.

Upitan da prokomentariše sastanak Kristijana Šmita sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, predsjednik Dodik je rekao u intervjuu za Srnu da je ilegalac Šmit, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, sada došao do toga da se sastaje s Izetbegovićem, jer ne može da izmoli nikoga da ga primi, a možda preko tog njemačkog državljanina Amerikanci šalju upozorenje Elmedinu Konakoviću da bi uskoro mogao da bude leteći.

AKO NE MOŽE UNITARNA, BOŠNjACIMA ODGOVARA I BiH SA PODOBNIM SRBIMA I HRVATIMA, ŠTO SE NIKADA NEĆE DESITI

Komentarišući izjavu Zlatka Lagumdžije da su Bošnjaci znali da nemaju bilo kakvu šansu za uspjeh u vezi sa rezolucijom o Srebrenici, jer nemaju institucionalni kapacitet, te da su morali računati na Željka Komšića čije će glas prevagnuti u Predsjedništvu BiH, Dodik je rekao da ta Lagumdžijina izjava po ko zna koji put potvrđuje kakvu oni BiH žele.

- Znali su da ne mogu uspjeti, ali su, naravno, računali na svog posuđenog Hrvata Komšića, što više nego dovoljno govori i dokazuje ono što mi pričamo godinama kakvu oni BiH hoće da prave. Ako ne može unitarna, može BiH sa bošnjački podobnim Srbima i Hrvatima - istakao je Dodik.

On je naglasio da su rezolucija o Srebrenici, Lagumdžija, Denis Bećirović i Konaković samo ubrzali razdruživanje BiH.

- Sav njihov napor i nered koji su stvorili samo nas je ojačao, a istovremeno i uvjerio mnoge naše prijatelje da je istina ono na šta godinama upozoravamo i stalno govorimo. Njihov plan o preglasavanju Srba nije sprovodiv i sve što su uradili samo nas je alarmiralo da bolje zaštitimo našu autonomiju - rekao je Dodik u intervjuu Srni.

On je istakao da je Republika Srpska vidljivija u BiH više nego ikad, i jača i od same BiH.

- Danas jačinu BiH mogu mjeriti samo po snazi Srpske, jer je Federacija potpuno nestabilna i nefunkcionalna. Neka se upitaju koje je to rukovodstvo BiH i njegova snaga i da li tako nešto postoji bez odluke Srpske? Naravno da ne postoji i oni samo lažima i podvalama mogu nešto da urade. A sve što je urađeno na taj način je kratkog daha. Nema BiH bez Republike Srpske i to im mora biti jasno - poručio je Dodik.

ЈEDINI NAČIN DA SE SAMO BOŠNjACI PITAЈU ЈESTE DA SE MIRNO RAZDRUŽIMO I NAPRAVE SEBI SVOЈU DRŽAVICU

Ako Bošnjaci žele samo oni da se pitaju, rekao je predsjednik Srpske, jedini način da to postignu jeste da se razdružimo i da formiraju neku svoju državicu gdje će moći to da ostvare.

- Vidimo da im je BiH sve više teret i proces razdruživanja će se prirodno desiti. Htjeli oni to ili ne. Dejtonsku BiH ne žele, a unitarnu ne mogu dobiti, tako da je jedino rješenje mirno razdruživanje, svako sebi, pa neka se u toj svojoj državici sami pitaju sve. Mi ih nećemo ometati - zaključio je predsjednik Republike Milorad Dodik.