latinica  ћирилица
10/09/2024 |  16:21 | Autor: TANЈUG

Brnabić: Prijedlog opozicije o litijumu biće na dnevnom redu Skupštine Srbije

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Prijedlog izmjena i dopuna zakona o geološkim i rudarskim istraživanjima, koji je podnijela opozicija, staviti na dnevni red u skladu sa zakonskim rokovima.
Ana Brnabić (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr) -
Ana Brnabić (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr)

- Lično, ja jedva čekam ovu sjednicu, da vidimo zaista ko je za šta odgovoran u ovoj zemlji što se tiče ovog projekta u poslednjih 23 godina. Јedva čekam - rekla je ona na konferenciji za novinare.

Brnabić je, poslije konferencije za novinare opozicije, rekla da se desilo da oni koji su doveli Rio Tinto u Srbiju 2001. godine, da oni koji su im dali istražna prava 2004. godine ili promijenili zakone 2006. i 2011. godine danas tobož traže zabranu geološkog istraživanja litijuma i bora.

- Želim odmah da kažem da oni ovim ne traže zabranu istraživanja bora i litijuma već praktično traže zabranu svih geoloških istraživanja na teritoriji Republike Srbije. Zašto? Pa zato što ni Rio Tinto nije došao da istražuje litijum, nego istraživao nešto drugo, a onda našao jadarit, a jadarit sadrži litijum. Tako da vi više ne možete, ako se ovo usvoji, da dajete bilo kakve dozvole za istraživanje - objasnila je Brnabić.

Ona je dodala da je vlast spremna da razgovara, za razliku od njih, koji, kako je podsjetila, to nisu učinili prije 23 godine kada su doveli Rio Tinto.

- Nisu razgovarali sa narodom. Nisu tražili od naroda dopuštenja da dovedu Rio Tinto u Srbiju, ni da daju prvo istražno pravo Rio Tintu, ovo istražno pravo koje bi danas da zabrane da država daje, dakle tada kada su dali ta istražna prava, nisu pitali narod. Nisu imali javnu debatu. Kada su menjali zakone, nisu imali javne debate - rekla je Brnabić.