latinica  ћирилица
10/09/2024 |  16:23 ⇒ 16:40 | Autor: RTRS

Marš "Stazom egzodusa 2024" - 29 godina od progona Srba iz Vozuće; Provokacije ratnim zastavama tzv. Armije BiH (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićani sa sjedištem u Doboju Zoran Blagojević rekao je danas u vozućkom selu Stog da Evropa 29 godina ćuti o nastravičnijim zločinima nad Srbima iz Vozuće 1995. godine.
Marš "Stazom egzodusa" - Foto: RTRS
Marš "Stazom egzodusa"Foto: RTRS

- Ovdje su počinjeni najstravičniji zločini. Upravo ovdje je masovna grobnica gdje je 21 tijelo, od kojih 17 obezglavljeno - naglasio je Blagojević, nakon što je sa učesnicima Marša "Stazom egzodusa 2024" stigao u vozućko naselje Stog, prešavši put dug 22 kilometra kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje prije 29 godina povlačili od pripadnika takozvane Armije BiH i plaćenika iz islamskih zemalja koji su protjerali kompletno srpsko stanovništvo sa ovih prostora.

On je rekao novinarima da su 64 pripadnika Vojske Republike Srpske živa zarobljena i odvedena, za koje se ne zna gdje su.

On je rekao da su se na ovom području sukobile tzv. Armija BiH i Vojska Republike Srpske, kojoj nisu mogli ništa da učine, ali su onda oni pozvali NATO snage koje su pomogle tzv. Armiji BiH.

Komentarišući današnju provokaciju u Stogu sa ratnim zastavama tzv. Armije BiH, Blagojević je rekao da Srbi znaju za te poruke već 29 godina i o njihovom ponašanju oni sami govore.

Zavidovići, ratne zastave takozvane Armije BiH (Foto: SRNA)

- Prije 29 godina mi smo protjerani sa ovih prostora i pogledajte koliko se Srba vratilo. Govoriću kao borac. Mi smo pripadnicima tzv. Armije, BiH kada su zarobljeni nastojali da spasimo živote - naveo je Vlagojević, koji je nekadašnji komandant Štaba Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade.

Pomoćnik ministra za rad i boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Nebojša Vidaković rekao je danas u Stogu kod Vozuće da, uprkos nekim presudama, nije niko odgovarao za ubijene srpske civile i vojnike u Vozući 1995. godine.

- Prošli smo "Stazom egzodusa", kojom je protjerani srpski narod Vozujuće našao spas na Ozrenu i u Doboju", rekao je Vidaković , nakon što je sa učesnicima Marša "Stazom egzodusa 2024" stigao u vozućko naselje Stog, prešavši put dug 22 kilometra kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje prije 29 godina povlačili od pripadnika takozvane Armije BiH i plaćenika iz islamskih zemalja koji su protjerali kompletno srpsko stanovništvo sa ovih prostora.

Vidaković je istakao da je je sramna presuda nekadašnjem načelniku Generalštaba tzv. Armije BiH Rasimu Deliću, koga je Haški tribunal osudio na tri godine za zločine odreda "El mudžahedin" i ubijanje srpskih civila i vojnika.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio da je za Srbe borba za opstanak i identitet na području Vozuće i Ozrena veoma značajna, s obzirom na to da njihovo postojanje na ovim prostorima traje i prije manastirskih zadužbina kralja Dragutina Nemanjića iz 14. vijeka.

- Narod je kao lanac koji traje, veze se i nadovezuje, i svi se trudimo da budemo jake karike u tom lancu našeg postojanja. Upravo naši borci ovdje, koji su poginuli mučenički, bili su ti koji su se do posljednjeg daha borili i živote položili da bi sačuvali taj naš lanac i vječno postojanje - izjavio je tokom obraćanja mitropolit Hrizostom.

Na današnji dan 1995. godine, prema direktnoj naredbi Alije Izetbegovića, koji je kao prioritetni cilj odredio spajanje tuzlanskog i zeničkog basena, pokrenuta ofanziva koja je, u zavisnosti od jedinice i smjera napada neprijateljskih snaga, nosila nazive "Uragan 95", "Farz 95" i "Badr al Bosna".

Uz direktno učešće NATO snaga za brza dejstva i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga na strani takozvane Armije BiH koja je brojala 23.000 vojnika, tada je spaljeno 30 srpskih sela i protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova.