latinica  ћирилица
10/09/2024 |  16:50 ⇒ 19:35 | Autor: SRNA

Fico: Svijet ignoriše nacistička obilježja u ukrajinskoj vojsci

Ljudi koji često osuđuju zločine koji je počinio Treći rajh u isto vrijeme okreću glavu od činjenice da ukrajinska vojska danas nosi nacističke simbole, izjavio je premijer Slovačke Robert Fico.
Robert Fico (Foto: EPA/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT) -
Robert Fico (Foto: EPA/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT)

On je održao govor u muzeju Holokausta, koji se nalazi na mjestu nekadašnjeg koncentracionog logora Sered na zapadu Slovačke, tokom kojeg je istakao potrebu da nove generacije nauče nešto o zločinima nacista tokom Drugog svjetskog rata prije nego što počnu da pričaju o ukrajinskom sukobu.

- Svi pričamo o fašizmu i nacizmu, dok prećutno tolerišemo jedinice koje se kreću Ukrajinom, imaju veoma jasne oznake i povezane su sa pokretima koje danas smatramo opasnim i zabranjenim. Pošto je to geopolitička borba, nikoga nije briga - rekao je Fico.

Slovački premijer naveo je da želi da oda počast žrtvama, ali ne "patetičnim govorom" već "pozivom na djelovanje", prenijela je "Raša tudej".

- Međunarodna zajednica treba da prizna da trupe koje koriste nacističke oznake i često se ponašaju kao nacisti ne mogu da se bore u Ukrajini - dodao je Fico.

Fico je žestok kritičar postupaka Zapada kojim se podržava borba Ukrajine protiv Rusije, a kao jedan od razloga navodi "ukrajinsku nacističku vezu".

Kijev smatra herojima ukrajinske nacionaliste koji su sarađivali sa nacističkom Njemačkom, a nacistički simboli i ideologija Trećeg rajha popularni su već decenijama među desničarskim snagama u Ukrajini.

Bataljon "Azov", koji se tereti za ratne zločine i zvjerstva, poznat je po otvorenom podržavanju bigotizma i rasizma, iako u jedinici koja ga je naslijedila tvrde da su takve članove "izbacili iz svojih redova".

Ukrajinske snage snimljene su u više navrata sa nacističkim obilježjima na uniformama, uključujući tokom upada u Kursku oblast u Rusiji. Dvojica ukrajinskih vojnika snimala su se dok imitiraju trupe Vermaht i maltretiraju starijeg ruskog civila, koji je proglašen nestalim nakon objavljivanja tog snimka.