latinica  ћирилица
10/09/2024 |  16:56 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Da li je gradonačelnik Banjaluke podjelom "kartica prijateljstva" doveo u zabludu građane? (VIDEO)

Da li je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković podjelom "kartica prijateljstva" doveo u zabludu penzionere i višečlane porodice?
Dodjela kartica prijateljstva - Foto: RTRS
Dodjela kartica prijateljstvaFoto: RTRS

Nijedan market, ni apoteka, nisu obaviješteni o navodnim karticama popusta, koje je senzacionalno najavio i već dijelio gradonačelnik Banjaluke.

Imaju li ovakve kartice podršku privrednika u najvećem gradu Srpske, ali i uporište u zakonu.

Iako su kartice prijateljstva pompezno najavljivane nekoliko mjeseci, zamišljena ideja ipak nije sprovedena u djelo.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković dan ranije okupio je nekoliko stotina penzionera da bi ih, kako kaže, obradovao s popustima.

- Popust na frižidere 100KM, na televizore 100 maraka. Kada odete u te markete vidite cijene, provučete kartivcu i dobijete popuste. U drugim marketima imate popuste od 5, 7, 8, i 10 odsto - rekao je Stanivuković.

Sve bi to bilo tačno, da navedeni popusti nisu na redovnoj akciji za sve potrošače.

A u to smo se i mi uvjerili, provjeravajući u kojim marketima se popusti mogu dobiti.

Građani su se već požalili Udruženju za zaštitu potrošanja.

U ovom Udruženju kažu da kampanja nije urađena kako treba, i da je već na samom početku primjećen veliki broj propusta.

Prvo, nigdje na sajtu grada nema spiska marketa u kojima možete ostvariti popust, niti u marketima ima označenih proizvoda za vlasnike "kartica prijateljstva".

- Svaki proizvod koji je na akciji mora biti označen različitom bojom od drugog proizvoda. Mora da bude navedena tačna cijena. Kada govorimo o kartici prijateljstva i tu mora biti sve ovo naznačeno - rekao je Dragan Јošić, Udruženje za zaštitu potrošača "Reakcija".

Udruženje za zaštitu potrošača poziva nadležne organe da reaguju, jer građani pitaju ko će im refundirati razliku u cijeni koju su platili, a nisu trebali.

- Svaka poslovna praksa koja daje pogrešne informacije pa čak i ona koja prave informacije ali one obmanjuju javnost je zakonom nedopustivo a to je ono što se upravo juče desilo - istakao je Јošić.

Obećao je gradonačelnik da će se kampanja širiti. Kako i kada o najavljenim popustima u trgovačkim radnjama ništa ne znaju.

Za početak, trebalo bi da ispuni i zakonom propisane uslove. A dok se to ne desi, građanima je uzalud tražiti ono čega nema!