latinica  ћирилица
10/09/2024 |  18:09 ⇒ 18:18 | Autor: TANЈUG

Djevojčica (14) porijeklom iz Crne Gore u Austriji optužena za planiranje terorizma

Austrijsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 14-godišnjakinje porijeklom iz Crne Gore, koja je uhapšena u maju pod sumnjom da je planirala teroristički napad.
Policija Austrije (Foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER) -
Policija Austrije (Foto: EPA-EFE/MAX BRUCKER)

Kako su saopštili tužioci, nakon što su obavili detaljan uvid u njene onlajn aktivnosti, ona je navodno sa još dvije osobe planirala napade u ime ISIL-a, pri čemu je jedna od njih uhapšena u Njemačkoj, piše austrijski Klajne Cajtung, prenosi portal RTCG.

Hapšenje 17. maja dospjelo je na naslovnice i izvan Njemačke: navodno je 14-godišnja djevojčica porijeklom iz Crne Gore planirala napad nožem u centru Graca, na Јakominiplacu. Dojava o terorističkoj prijetnji stigla je od prijateljske evropske obavještajne službe koja je istraživala islamističku ćeliju u Njemačkoj i tako postala svjesna internetskih aktivnosti djevojke.

Djevojčicu tužioci terete da je članica Islamske države.

Kancelarija javnog tužioca i Okružni krivični sud u Gracu potvrđuju da sada postoji pravno obavezujuća optužba protiv nje. Optužena se tereti da je pripadnica terorističke grupe i kriminalne organizacije. Ovo se odnosi na Islamsku državu (IS), koja je klasifikovana i kao teroristička organizacija i kao kriminalna organizacija. Iz njenih onlajn aktivnosti se čini da su ona i još dvije osobe planirali da napuste zemlju kako bi se borili za IS. Јedan od njih je uhapšen u Njemačkoj.

Djevojčiča je, kako se navodi, dobila i nož i pripadajuću crnu odjeću IS-a kako bi izvršila teroristički napad na “nevjernike“ na Јakominiplacu u Gracu.

Oduzeti su ne samo navedeni predmeti, već i istorija ćaskanja u kojoj je slala slike sumnjivih oruđa zločina i mogućih meta napada, uključujući Јakominiplac, istomišljenicima u inostranstvu. Upravo te aktivnosti i veze dovele su do dojave istražiteljima Kancelarije za dravnu bezbjednost i borbu protiv ekstremizma (LSE).

Na raznim nosačima podataka tokom pretresa kuće pronađen je i propagandni materijal IS-a. Prema navodima tužilaštva, ona se na snimku na arapskom zaklinje u lojalnost IS-u. Uznemirujući je i razgovor u kojem bi ona trebalo da razgovara o raznim opcijama napada i mogućim terorističkim ciljevima sa "Otomanskim".

Važno je napomenuti da je period zločina ograničen na nekoliko dana u maju jer je optužena toliko mlada: 9. maja je napunila 14 godina. Uhapšena je 17. maja. Tužilaštvo je tereti da se držala svojih terorističkih planova i u danima nakon rođendana, kada je već bila krivično odgovorna.

Stručnjak pretpostavlja da je bila potpuno zdrava.

Datum suđenja još nije određen. Ona nije priznala krivicu i odbila je da da izjavu policiji. Nakon što je uhapšena i odvedena u zatvor Јakomini, određen joj je istražni zatvor zbog opasnosti od izvršenja krivičnog djela i opasnosti od prikrivanja.

Sljedeće ročište za pritvor zakazano je za 18. septembar - za razliku od punoljetnih, maloljetnici se i dalje moraju redovno provjeravati da li postoje razlozi za pritvor, uprkos postojanju pravno obavezujuće optužbe.