latinica  ћирилица
10/09/2024 |  20:54 ⇒ 20:54 | Autor: SRNA

Republikanska kongresmenka zabrinuta zbog maltretiranja Srba na Kosovu, pisala Blinkenu

Republikanska kongresmenka Klaudija Teni poslala je pismo američkom državnom sekretaru Entoni Blinkenu u kojem ga je pitala šta će SAD preduzeti da zaštiti prava Srba na Kosovu i Metohiji i da premijer samoproglašenog Kosova Aljbina Kurti bude pozvan na odgovornost.
Klaudija Teni (Foto: EPA-EFE/Ken Cedeno) -
Klaudija Teni (Foto: EPA-EFE/Ken Cedeno)

Teni je u pismu navela da je duboko zabrinuta zbog kontinuiranog maltretiranja Srba na Kosovu i Metohiji i izostanka akcije administracije predsjednika SAD DŽozefa Bajdena.

- Uz poštovanje, tražim informaciju o tome šta će Stejt department preduzeti da bi obezbijedio poštovanje prava Srba na Kosovu i Metohiji ako Kurti nastavi da se razmeće međunarodnim normama i suštinom Ohridskog sporazuma - napisala je Teni na društvenoj mreži "Iks".

Ona je podsjetila da je Priština preduzela jednostrane akcije protiv srpske manjine na Kosovu i Metohiji, ugrožavajući mir i stabilnost na zapadnom Balkanu.

- Uprkos oštrim kritikama Stejt departmenta, Kurtijevi postupci se nisu promijenili - navela je Teni, te ukazala na to da se jednostranim akcijama Prištine ugrožava i sigurnost vojnika Kfora i građana i da se ignorišu obaveze iz dijaloga Beograda i Prištine.

Kao dokaz je priložila saopštenje Ambasade SAD u Prištini, u kojem se navodi da je prištinska policija, 30. avgusta, sprovela akciju protiv institucija u područjima sa značajnim brojem srpskog stanovništva, koje Srbija podržava bez međunarodne koordinacije.

- Iako cijenim oštar jezik u izjavi, uključujući i napomenu da ovi postupci "podrivaju reputaciju Kosova i Metohija kao pouzdanog međunarodnog partnera", ove izjave ne izgledaju kao da imaju značajan uticaj na postupke premijera Kurtija - navela je Teni u pismu.

Ona je podsjetila da je u septembru 2023. godine poslala pismo Kurtiju i pozvala ga da deeskalira tenzije i počne da radi na implementaciji Briselskog sporazuma iz 2013. godine, kao odgovor na krizu koja uključuje nasilno postavljanje gradonačelnika, uprkos nedostatku učešća lokalnog stanovništva.

- Vjerujem da je vrijeme da se razmisli o primjeni većeg pritiska na Kurtijev režim, uključujući razmatranje konkretnih krivičnih mjera ako se ovakvo ponašanje nastavi. Osim toga, Kfor bi trebalo da intenzivira napore da zaštiti srpsku manjinu u skladu sa svojim mandatom - istakla je Teni.

Prema njenoj ocjeni, Kfor mora da poveća patrole i spriječi teško naoružane snage prištinske specijalne policije da zastrašuju nenaoružane civile.