latinica  ћирилица
10/09/2024 |  22:52 ⇒ 22:59 | Autor: sputniknews.com

Na tri mora i dva okeana: Odgovor Rusije i Kine na ofanzivne akcije Amerikanaca (VIDEO)

Vojna vježba "Okean 2024" prije svega pokušava da reafirmiše rusku i kinesku vojnu mornaricu na Pacifiku s obzirom na trenutno narasle težnje i ekspanziju Sjedinjenih Američkih Država na prostoru Tihog okeana prema Kini, kaže za Sputnjik urednik TV Front Andrej Mlakar.
Vježbe "Okean 2024" (Foto: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE / HANDOUT ) -
Vježbe "Okean 2024" (Foto: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE / HANDOUT )

Ruska pomorska flota započela je planirane strateške vojne vježbe "Okean 2024" na Tihom i Severnom ledenom okeanu, kao i Sredozemnom, Kaspijskom i Baltičkom moru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Najveće pomorske vežbe u poslednjih 30 godina trajaće do 16. septembra pod generalnim rukovodstvom glavnokomandujućeg Ratne mornarice admirala Aleksandra Mojsejeva.

U vojnim vježbama učestvuje više od 400 ratnih brodova, podmornica i pomoćnih plovila, više od 120 aviona i helikoptera pomorske avijacije ruske flote i Vazdušno-kosmičkih snaga, oko 7.000 jedinica naoružanja, vojne i specijalne tehnike, kao i više od 90.000 ljudi.

U vježbama učestvuju i četiri kineska borbena broda i jedan logistički.

"Okean 2024": Odgovor na ofanzivne akcije SAD

Mlakar podsjeća na američke vojne vježbe koje se trenutno održavaju u Јapanu gdje će se prvi put instalirati američke rakete "tajfun" koje su prijetnja Rusiji, a taj raketni sistem će Amerikanci naredne godine instalirati i u Njemačkoj.

- Zato se vojna vježba "Okean 2024" može tumačiti kao izazov Sjedinjenim Državama uz poruku Rusije i Kine da prostor zone Sjevernog Pacifika neće prepustiti Americi - smatra Mlakar.

"Mislim da je ove godine ovo četvrti put da kineska i ruska mornarica imaju tesnu saradnju a to bi trebalo posmatrati i u svijetlu posljednjih zajedničkih letova strateških ruskih i kineskih bombardera u zoni Aljaske, tako da je to poruka Americi. Faktički imamo rivalitet "hladnog rata" gde Rusija i Kina pokazuju da neće prepustiti zonu Sjevernog Pacifika SAD i Јapanu. Trebalo bi dodati da se u toj zoni djelovanja prvi put našao i italijanski laki nosač aviona. Osim dejstva većine zemalja EU predvođenih Italijom tu je i Јapan koji je deklarisao svoje nosače aviona kao krstarice i nosače helikoptera koji deluju nad ovom zonom".

- Stoga je ova pomorska vježba faktički samo odgovor na ofanzivne akcije i manevre koji sprovode mornarice SAD, Јapana i Filipina oko sukoba sa Kinom, i u slučaja delovanja prema Vijetnamu, dodaje Mlakar.

Reafirmacija sovjetske mornaričke doktrine

Vježba "Okean 2024" pokazuje i da je u toku reafirmacija doktrine sovjetskog admirala Sergeja Gorškova o dominaciji sovjetske, odnosno ruske mornarice nad Crnim morem, smatra Mlakar.

" Potreba je izlazak ruske ratne mornarice na otvorena mora. Ruska ratna mornarica ima samo dva mora koja su joj otvorena, to su Sjeverno ledeno more i Pacifik. jSeverna i Pacifička flota su jedine koje su imale velike izuzetno kapitalne brodove, prije svega raketne krstarice, nosače nuklearnog naoružanja, strateške nuklearne podmornice, pa čak i nosače aviona. Nosače aviona je imala Sjeverna flota, pijre svega mislim na 'Admirala Kuznjecova' i prije toga seriju nosača aviona. Pacifička flota je tek sada počela modernizaciju sa naglaskom na raketnim fregatama koje bi trebalo da budu nosači hiperzvučnih raketa, prije svega 'cirkona'. Sada imamo brod 'Admiral Gorškov' u Severnoj floti, jedan jedini nosač aviona".

Rusija radi i na reafirmaciji eskadri, u ovom slučaju, prije svega Mediteranske eskadre koja deluje iz Tartusa u Siriji kao matične luke, dodaje Mlakar.

Povratak ruske mornarice na otvorena mora

"Okean 2024" trebalo bi da bude združena vežba, odnosno združeno pomorsko delovanje ujedinjenih flota i eskadri uz mogućnost istovremenog borbenog delovanja, smatra Mlakar.

- A tu su uključene i rječne snage, prije svega Kaspijska flotila koja je ponovo doživjela reafirmaciju u posljednjih desetak godina izgradnjom serije brodova i njihovom upotrebom kao nosača krstarećih raketa u napadima na Ukrajinu, podsjeća Mlakar.

Ne zaboravimo i Baltičku flotu koja je nekoliko puta imala značajne manevre na pokušaju deblokade u slučaju napada NATO koji je najavio da će protivbrodskim raketama i morskim minama izvesti blokadu Baltičkog mora, tako da bismo u ovom slučaju imali pokušaj proboja i deblokade Baltika. Zato ćemo doživljavati reafirmaciju i ponovno vraćanje ruske ratne mornarice na otvorena mora, s obzirom da je zbog rata u Ukrajini mornarica bila donekle zapostavljena. Utvrđeno je da veliki, kapitalni brodovi gube na snazi, da bi nosilac raketnog udara trebalo da budu strateške nuklearne podmornice klase "Borej" i napadne nuklearne podmornice klase 'jasen - M' koje treba da budu nosači hiperzvučnih raketa, prije svega "cirkona".

Takav slučaj će biti i sa Pacifičkom flotom, dok u Crnomorskoj floti imamo reafirmaciju dizel-električnih podmornica "Varšavjanka", koja je modernizovana podmornica klase "kilo", prije svega kao nosača krstarećih raketa, dodaje Mlakar.

Rusija prevazišla nosače aviona i krstarice

Dominiraće upotreba raketnog naoružanja dugog dometa, prije svega hipersoničnih raketa kao nosilaca udara, smatra Mlakar.

A to znači da se Rusija više neće okretati razvoju kapitalnih brodova poput nosača aviona i raketnih krstarica koje smatra prevaziđenima, nego se okreće razvoju manjih ali dobro naoružanih raketnih brodova, ocjenjuje Mlakar.

- Pomorske vježbe zapravo pokazuju sinergiju i povezivanje svih delova mornarice koje će djelovati u toj zoni i njihovo uvezivanje sa kineskom ratnom mornaricom u zaštiti plovnih puteva. Trebalo bi dodati i Sjeverni morski put kog Rusija sa Kinom naglašava kao novi alternativni pravac koji će izbeći i zonu Egipta – Crveno more, Suecki kanala i plovljenje oko Afrike i time će se skrati put za nekih 45 dana. Ali taj Sjeverni morski put zahteva opet gradnju većeg broja patrolnih brodova i podmornica. Već sad su rađeni neki eksperimentalni prolazi i pokazali su da zbog globalnog otopljavanja taj Sjeverni morski put ima mnogo veću šansu nego ostali putevi. Tako da će Rusija morati dalje da razvija ratnu mornaricu koja je u posljednjih deset do 15 godina bila donekle zapostavljena u odnosu na avijaciju i kopnenu vojsku - zaključio je Mlakar.