latinica  ћирилица
11/09/2024 |  07:41 ⇒ 07:45 | Autor: RTS

Trinaesti dan blokade srpskih institucija na KiM

Prištinska policija trinaest dana blokira zgrade srpskih institucija na sjeveru Kosova i Metohije.
Leposavić (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, ilustracija) -
Leposavić (Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, ilustracija)

Više stotina zaposlenih i dalje ne može na svoja radna mjesta. Najmanje tri mlađe osobe srpske nacionalnosti uhapšene su u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će se obratiti u roku od 72 časa i da je sada potpuno jasno da Aljbin Kurti želi uništenje i progon srpskog naroda.

Blokada privremenih organa u opštinama na sjeveru Kosova i Metohije traje od 30. avgusta.

Najmanje tri mlađe osobe srpske nacionalnosti uhapšene su juče u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Mladićima je određeno zadržavanje do 48 sati posle čega će biti izvedeni pred tužioca.

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je, posle sastanaka sa Miroslavom Lajčakom i Kristoferom Hilom, da će se obratiti u roku od 72 časa i da je sada potpuno jasno da Aljbin Kurti želi uništenje i progon srpskog naroda.

Kfor je saopštio da će nastaviti da "doprinosi bezbjednom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosmetu i slobodi kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno".

- Po pitanju potencijalnog otvaranja mosta na rijeci Ibar u Mitrovici za vozila, naš stav je bio transparentan i dosljedan sve vrijeme. Svaka odluka u ovom pogledu mora biti donijeta kroz dijalog i uz blagovremenu i efektivnu koordinaciju sa međunarodnom zajednicom - navode iz Kfor-a.