latinica  ћирилица
11/09/2024 |  09:08 ⇒ 09:26 | Autor: Agencije

Sedam kandidata za predsjednika Hrvatske

Hrvatska će na predsjedničkim izborima u decembru, gotovo je izvjesno, imati najmanje sedam kandidata nakon što je bivši funkcioner Domovinskog pokreta Mario Radić najavio osnivanje nove stranke, koja će imati svog kandidata.
Trg bana Јelačića, Zagreb - Foto: RTRS
Trg bana Јelačića, ZagrebFoto: RTRS

Prvi izborni krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, trećeg izbornog ciklusa u ovoj godini, biće održan u decembru, a kandidaturu je prvi objavio aktuelni šef države Zoran Milanović, zatim bivša funkcionerka Mosta, sada nezavisni poslanik u parlamentu Marija Selak Raspudić, kao i Dragan Primorac, koga je podržala njegova bivša stranka - HDZ.

Takođe, kandidaturu je objavila i Ivana Kekin iz stranke Možemo, a za danas je najavljena kandidatura Aurore Vais.

Mario Radić, koji je sa još nekoliko članova napustio Domovinski pokret jer nije dobio podršku za šefa te stranke na izborima u avgustu, najavio je osnivanje nove stranke, a onda i predsjedničkog kandidata.

Nova stranka koju osnivaju Radić i bivši članovi Domovinskog pokreta već se promoviše u Hrvatskoj, a slogan joj je "Crno na bijelo".

Radić je objasnio da to znači "otisak u vremenu Hrvata, odnosno način da se pređe s riječi na djela. Stranka, kaže, još nije dobila ime, a za predstojeće izbore, najbliži su stavu da imaju svog kandidata.

On za RTL televiziju nije želio da kaže ko bi to mogao biti, osim da imaju četiri kandidata, kao da on vjerovatno neće biti jedan od njih.